Arrow

Posle velike pauze, na TV ekranima se pojavila nova serija zasnovana na univerzumu stripske firme DC Comics.

Od mnogobrojnih junaka iz stripskog univerzuma DC Comics, Green Arrow je u poslednjih par godina doživeo pravu renesansu, i rast popularnosti koji mu je omogućio da izađe iz sveta stripova i zakorači na naše TV ekrane. U seriji Smallville, glumac Justin Hartley (sezone 6 – 10) ga je prikazao u odličnoj stripskoj varijanti kao borca za pravdu koji retko kad ubija, ali nova serija Američkog kanala CW je ove godine  rešila da gledaocima prikaže novi spin ovog borca za pravdu. On sa jedne strane defintivno prati stripski origin (milioner koji igrom slučaja postaje maskirani borac za pravcu, svojevrsni miks Betmena i Marvelovog Hawkeye-a), ali istovremeno pomera priču i likove u mnogo mračnije i realnije okruženje.

Prva epizoda serije Arrow koja je premijerno prikazana prošle srede u Americi je na odličan način prikazala da su dani veselih superheroja, jednostavnih motivacija i mladalačkih tema definitivno ostali u prošlosti. Iako je CW kanal bez ikakve sumnje i dalje orijentisan ka mlađoj populaciji, serija Arrow iz sve snage pokušava da bude ozbiljna, zasnovana na realnosti, čvrstim likovima i pojačanoj dozi nasilja u odnosu na strip.

Serija od prvog trenutka pokušava da nas na jasan i kratak način upozna sa Oliverom Queen-om, posrnulim tinejdžerom u milionerskoj porodici, koji se posle brodoloma i 5 godina provedenih na opasnom ostrvu vraća u civilizaciju kao odrastao čovek, totalno promenjen i spreman da se osveti protiv svih onih koji su uništili njegovu porodicu i grad. Opremljen vrhunskim poznavanjem luka i strele, savršenom kondicijom i borilačkim umećem, Oliver Queen definitivno više nije isti kao ranije. Ostrvo ga je promenilo i učinilo spremnim da uradi sve da bi oslobodio svet negativaca – čak i da ubije (velika razlika u odnosu na strip). Sa takvom postavkom, serija od samog starta počinje da se nadograđuje na takvog centralnog lika bez pokušaja da sakriju nasilje ili loše moralne poteze iz njegove mladosti.

Što se veza sa stripskim univerzumom tiče, pilot epizoda je bila puna skrivenih i ne tako skrivenih referenci. Na ostrvu smo u prvih par sekundi epizode mogli da vidimo masku jednog od najpoznatijih negativaca DC univerzuma Deathstroke-a (na stranicama PhotonTide-a ćete uskoro moći pročitati više o njemu), nekoliko sporednih glumaca nose ista imena kao i poznati heroji i negativci, a par skrivenijih referenci (Oliverova knjiga sa spiskom imena) nam definitivno pokazuju da kreatori show-a itekako spremaju da u seriju ubace širok spektar stripskih likova i događaja.

Iako je produkcija daleko od kvaliteta na koje smo navili da vidimo u serijama napravljenim u velikim Američkim nacionalnim kanalima (NBC, ABC, Fox, CBS, HBO, Showtime, AMC,…), početna epizoda bi se mogla okarakterisati kao jedna od najboljih pilot epizoda koju je maleni CW kanal napravio u poslednjih par godina (što je donekle i potvrđeno velikom gledanošću), a najave producenta o budućim epizodama definitivno nam daju nadu da će kvalitet serije biti još bolji. Definitivno u seriji nećemo videti Betmena, Supermena i slične mega-poznate junake, ali svi ostali će itekako moći da se pojave, pogotovo oni koji mogu lako da se uklope u ovaj „realniji“ prikaz stvarnosti. 

Arrow se trenutno ne može gledati na domaćim TV kanalima, ali verujemo da će uskoro stići i do nas.

Komentari: