Razumem Atila, ali to sto ti pricas je vise veliko poslovno okruzenje. Tamo ne samo da postoje stvari kao sto je Haas, vec obicno imas i ljude koji to odrzavaju, popravljaju. Mislim da si ti, radeci za Nokiu, MS i HP malo izgubio perspektivu i gledas samo velike firme i velike brojeve. Nista to ne znaci, evo, mom drugaru koji je kupio dobar kompjuter (daleko od uglja i pare) na kom radi svoj posao. Njemu jedan los update usred projekta bukvalno moze da unisti posao. Zivi od posla do posla, pa jos u Srbiji. Takvih korisnika je na stotine miliona, sirom sveta. I sta njih briga koji je 5-ogodisnji plan za veliki biznis, kada njima moze da propadne posao do tada.
Ne zelim da se sad nesto posebno prepirem, samo hocu da naglasim da HP-ov rast profita nista ne znaci nekome ko placa racune radeci na svom kompjuteru na koji je potrosio ustedjevinu, jel? Ljudima treba nesto sto je pouzdano i ka tome ce ici. I to je razlog zasto ja ljudima kojima je Mac hardver i softver dovoljan (sto nisu svi, svakako) preporucujem Mac a ne, recimo, Surface. Zato sto znam da je Mac izgradjen oko tog krajnjeg korisnika, a ne da je pravljen (kao sto i Google radi) da bude stepenica na mocnoj i velikoj, dugorocnoj strategiji. Na cudan nacin, Apple deluje kao mnogo manja kompanija i od Microsofta i od Googla i od HP. I vise paznje je posveceno nekom Achosu koji sedi u svom stanu i ko samo zeli da mu stvari rade. I jeste, sve ima svoj downside - zato Achos ne moze da igra ME na Macu, kao sto si vise puta pomenuo. Ali zato ja ljudima kao sto je Achos, ko je ilustrator i gamer, uvek vise preporucujem Mac i da kupi jeftin Playstation uz to. Imas i ME i udobno iskustvo na kompjuteru, a updates docekujes sa "wow, sta je novo" umesto sa "uf, sta nece vise raditi".