Portal 2

Da li je Portal 2 dostojan naslednik igre koja je osvojila srca miliona fanova širom sveta? Pročitajte i saznajte.

Krajem 2005. godine, Američki studio Valve, poznat po svojoj Half Life franšizi se odlučio na veoma riskantan potez. Videvši malenu igru koju su napravili studenti sa DigiPen univerziteta u Redmondu, USA, Valve je rešio da ih sve zaposli i zaduži da njihov zanimljiv koncept prebaci u grafički engine Source. Rezultat njihovog rada je Portal - igra u kojoj je igrač bio zadužen da prođe desetine trening scenarija u izolovanom podzemnom postrojenju, istovremeno preživljavajući verbalne (i fizičke) napade AI kompjutera GlaDOS koji je odavno zapalio Asimov-ov pravilnik o zakonima robotike. Inteligentno smišljenje zagonetke, inovativan način igranja, fantastična naracija i vešto inkoproriranje nekoliko „internet meme“ fraza je učinilo da se ova malena igra od septembra 2007. godine pa do danas proda u preko 4 miliona primeraka (i to ne računajući prodaju na Valve-ovom online servisu Steam)!

Posle ovakvog uspeha maleni studentski tim je na sebi imao veliki izazov. Preko tri godine su zajedno sa Valve-om radili na novoj igri, usavršavajući sve aspekte starog projekta  i istraživali nove načine da prošire gameplay. Posle marketinške kampanje koja je trajala više od godinu dana, Portal 2 se najzad pojavio u prodaji juče na PC, Playstation 3 i Xbox 360 sistemima! Na opšte zadovoljstvo igrača i novinara, igra je dočekana sa fantastičnim entuzijazmom i zadovoljstvom svih koji su je igrali.

Radnja u igri počinje nepoznati broj godina posle prvog dela. Glavna protagonistkinja Chell se budi iz krio-sna i zatiče se u u totalno razrušenom i zaraslom naučnom kompleksu Aperture Science-a, kompanije koja je po količini bizarnih eksperimenata prevazišla i Dharma Inicijativu iz popularne serije Lost. Uz pomoć dobroćudnog AI saputnika Wheatley-a (kome je glas fantastično pozajmio glumac Stephen Merchant), Chell će se brzo naći u starim prostorijama postrojenja gde je čeka pomahnitali AI GlaDOS. Ostatak priče nećemo otkriti jer je veoma dobro sklopljena, puna preokreta, a sama završnica igre će dugo ostati zapamćena. Dovoljno je reći da će vam za prelazak singleplayer kampanje biti potrebno oko 6-7 sati, a oni manje iskusni u rešavanju zagonetki će potrošiti koji sat vise.

Vredi napomenuti da su zagonetke malo lakše od onih u prvom delu, i čak pred kraj igre nećete imati prevelikih problema da ih rešite.  Teže zagonetke su ostavljene za posebnu kooperativnu kampanju za dva igrača koja isto traje oko 6-7 sati. Novi elementi koji će vam pomoći da rešavate zagonetke su odlično nadograđeni na tradicionalni gameplay iz prvoga dela. Lasere ćete sada moći preusmeravati sa posebnim kockastim ogledalima, tri vrste “tečnosti” će vam pomoći da izmenite vašu težnu ili brzinu, a tu su i svetlostni mostovi i liftovi preko kojih ćete moći transportovati kutije do željenih lokacija. Svi ovi novi elementi su vam predstavljeni lagano, a do kraja igre ćete se toliko privići na njih da nećete imati problema pri rešavanju  komplikovanijih zagonetki.

Grafički igra izgleda odlično. Portal 2 koristi najnoviju verziju popularnog “Source” grafičkog engine-a koji na veoma dobar način prikazuje podzemne pejzaže u kome je igra smeštena. Otprilike dve trećine igre je smešteno unutar tradicionalnih trening soba koje se nalaze u različitim stadijumima raspadanja pod uticajem zuba vremena, a jedna trećina je smeštena u otvorene prostore koji se grafički najbolje predstavljaju igru (putovanje između trening soba na trenutke podseća na film Cube, ali naravno uz mnogo više eksplozija i lomnjave). Putanja na kojoj ćete se kretati je naravno veoma linearna, a u otvorenim prostorima ćete morati pratiti zacrtanu putanju koja je skoro uvek forsirana nedostatkom površina na koje možete smestiti vase portale.

Ako je Portal 1 je bio prototip, njegov nastavak je definitivno punokrvna igra koja je vredna svakog dinara koga date za nju (PC orginal košta 38 evra na Steam-u). Playstation 3 korisnici dobijaju i promotivni kod koji otključava punu PC verziju igre (napomena- ako hoćete da igrate kooperativu između PS3 i PC-a, igre moraju biti ulogovane na 2 različita Steam naloga). Uz Portal 2 ćete istestirati vaše vijuge, smejati se pametno sklopljenom scenariju, zadiviti se odličnoj grafici, i osetiti uzbuđenje tokom nekoliko odličnih akcionih sekvenci. Jedno je sigurno, milioni ljudi već željno čekaju nastavak.

Ocena: 10.1/10

Komentari: