Spisak budućih svemirskih misija

Saznajte informacije o svim najzanimljivijim svemirskim misijama koje će poleteti u sledećih desetak godina!

Iako nam ovih dana stižu loše vesti o mogućem ukidanju budžeta jednoj od najuzbudljivijih misija NASA-e (svemirski teleskop James Webb koji bi predstavljao tehnički vrhunac čovečanstva), mnogo drugih misija je spremno da nam podigne nade. U sledećih 10-ak godina, veliki broj ambicioznih misija svih svemirskih agencija (NASA, ESA, Roskosmos, japanska JAXA, indijski ISRO i Kineska CNSA) pokušaće da prošire naše znanje o nastanku Sunčevog sistema i celog univerzuma. Misije će biti podeljene po svojim destinacijama i biće pomenute samo one koje imaju najveće šanse da polete (postoji još dosta misija koje čekaju da im se odobri budžet).

 

Mars:

Novembar 2011. – Misija NASA koja će posle 9 meseci putovanja na površinu Marsa spustiti do sada najambiciozniji rover zvani Curiosity. Više detalja o ovoj misiji možete pročitati ovde.

Novembar 2011. – Jedna od najambicioznijih misija ruske svemirske agencije takođe će ove godine poleteti ka Marsu. Pored ruskog landera koji će sa Marsovog meseca Fobosa pokušati da na Zemlju vrati velike količine uzoraka, ova misija će sa sobom poneti i prvi Marsov orbiter kineske proizvodnje Yinghuo-1. Veoma bitna stavka ove misije biće i maleni kanister LIFE (Living Interplanetary Flight Experiment) koji će u svojoj unutrašnjosti poneti nekoliko vrsta bakterija. Informacije o njihovom životu i razvoju u dugogodišnjem “deep space” okruženju biće ključne za buduće ljudske misije ka Marsu.

2013. – Američka meteorološka sonda MAVEN pokušaće da odgonetne misterije Marsove atmosfere.

2016. – Prvi evropski rover ExoMars pokušaće da dođe do Marsa 2016-2018. godine, ako uspeju da sakupe sav dovoljan budžet.

2018. – Ambiciozna misija kanadskih naučnika MetNet pokušaće da u jednoj misiji pošalje ka Marsu nekoliko desetina malih landera koji će po sletanju napraviti senzorsku meteorološku mrežu cele površine planete. Šanse da ova misija poleti za sada su veoma male.

 

Mesec:

2011. – GRAIL, američki duo satelita koji će u tandemu skenirati gravitaciono polje Meseca radi detaljnog proučavanja sadržaja njegove unutrašnjosti.

2011. – ELE, rumunski niskobudžetni lander koji je napravljen kao učesnik u takmičenju “Google Lunar X-Prize”.

2013. – Chang’e 3, prvi kineski Mesečev rover.

2014. – Chandrayaan 2 (orbiter) i Luna-Glob 2 (rover),  kooperativna misija između Indije i Rusije.

2015. – Luna-Glob 1 (orbiter i lander), Luna-Grunt 1 (orbter i lander) i Luna-Grunt 2 (lander i sonda za vraćanje uzoraka na zemlju) predstavljaju skup ruskih misija koje će umnogome povećati naše znanje o Mesecu.

2015. – SELENE-2, prva japanska sonda koja će sledeti na površinu Meseca.

2017. – Chang’e 4, kineska misija sa ciljem da vrati materijal sa Meseca na Zemlju.

2020. – Indijska misija sa ljudskom posadom.

2025. – Kineska misija sa ljudskom posadom.

 

Jupiter i udaljeni gasni džinovi:

2015. – Io Volcano Observer, koji će imati cilj da napravi minimum 15 preleta blizu površine vatrenog meseca Io. Ova niskobudžetna misija još uvek nije dobila dozvolu za rad, ali datum lansiranja ostavlja dovoljno vremena za to.

2020. – Europa Jupiter System Mission – Laplace, jedna od najambicioznijih svemirskih misija na planeti Zemlji, planirana u kooperaciji svih velikih svemirskih agencija. Ako se sakupi enormno veliki budžet, ova misija će sa sobom povesti četiri odvojena modula – japanski orbiter oko Jupitera, evropski orbiter oko Ganimeda, americki orbiter oko Evrope i ruski lander za Evropu.

>2020. – Titan Saturn System Mission, misija koja će sa sobom poneti orbiter oko Saturnovog meseca Titana, kao i 2 landera – jedan koji će pomoću naduvanog velikog balona moći lagano da preleti celu površinu Titana, i drugi koji će sleteti u Titanova mora puna metana.

 

Misije u orbiti Zemlje, ka Suncu i asteroidima:

2011. – Tiangong 1, prva kineska svemirska labaratorija, koja će u narednim godinama biti posećivana od strane nekoliko drugih misija.

2011. – Astrosat, prvi indijski satelit namenjen isključivo naučnom radu.

2012. – Aditya, indijska sonda koja će istraživati Sunčeve korone.

2014. – Hayabusa 2, japanska misija koja će pokušati (opet) da vrati materijal sa asteroida na Zemlju.

2016. – OSIRIS-REx, američka misija koja će 2023. posetiti asteroid i vratiti uzorke na Zemlju.

2016. – ISRO Orbital Vehicle, prva indijska svemirska misija sa ljudskom posadom.

2020. – Tiangong, prva kineska svemirska stanica u orbiti Zemlje.

2025. – Prva američka misija sletanja na asteroid sa ljudskom posadom.

Komentari: