10 najočekivanijih SF filmova

Iako u poslednje vreme Hollywood sve više i više obrađuje stare teme i kultne filmove, u naredne godinu-dve nas očekuje dosta odličnih SF filmova.

Filmovi su poređani po datumu izlaska (moguće su izmene datuma za naslove iz 2013.), i svi osim jednog predstavljaju orginalne priče koje do sada nisu bile viđene na filmskim ekranima.

LOCKOUT (13. APRIL /režija: James Mather i Stephen St. Leger / gl. uloge: Guy Pierce i Maggie Grace)

Produciran od strane legendarnog francuskog filmadžije Luc Bessona, Lockout će ovog proleća pokušati da nas vrati u stare dane kada su akcioni filmovi poput ”Bekstvo iz Njujorka” bili popularni, a glavni glumci koji su puni sebe, samouvereni, i voljni da isporuče makar jedan “one liner” svakog minuta redovno postajali prave pop-ikone. Nadamo se da će scenario i akcija opravdati velika očekivanja koja je ovaj film postavio, i da će postati odskočna daska za snimanje mnogih novih SF filmova u našim studijima u Beogradu.

CABIN IN THE WOODS (13. APRIL / režija: Drew Goddard / gl. uloge: Chris Hemsworth, Fran Kranz i Bradley Whitford)

Žanr horror filmova je u poslednjih par godina spao na svojevrsni ”torture porn” u kojima protagonisti filma konstantno prolaze kroz sve veće i veće stepene nasilja, mučenja, sakaćenja i ostalih bolnih radnji. Jedan od najočekivanijih filmova koji ima nameru da nas vrati u stare dana kada je prava jeza išla kroz naše vene i kada apsolutno nismo mogli predosetiti šta će se dalje desiti na ekranu svakako predstavlja dugo očekivani “Cabin in the Woods@ koji je zamišljen od strane dva veterana američke TV scene – Drew Goddard (Buffy, Angel, Lost, Alias) i Joss Whedona (Buffy, Angel, Firefly, Avengers). Po prvim recenzijama sa filmskih festivala, ovaj film (sa veoma prisutnim SF twistom) predstavlja pravo osveženje i ima šansu da postane kultni hit trenutne generacije filmskih gledalaca. Redakcija PhotonTide-a vam veoma preporučuje DA NE POGLEDATE TREJLER i da bez predrasuda odete u bioskop i pogledate ovaj film.

PROMETHEUS (1. JUN /režija: Ridley Scott / gl. uloge: Noomi Rapace, Michael Fassbender i Charlize Theron)

Posle dvadeset godina pauze, legendarni režiser Ridley Scott se najzad vratio žanru naučne fantastike koja ga je proslavila. Smešten nekoliko decenija pre nego što je prvi xenomorph bolno iskopao svoj put iz grudi glumca John Hurt-a, film Prometheus će pokušati da objasni razlog dolaska vanzemaljaca na tu udaljenu planetu, istoriju xenomorpha i mnogo moćnijih vanzemaljskih rasa koje su imale uticaj na razvoj naše rase. Sniman sa fokusom na tradicionalne specijalne efekte (što manje ”zelenih ekrana”) i najnovijim 3D kamerama, ovaj audio-vizuelni spektakl će sigurno predstavljati jedan od najboljih SF filmova ove godine.

TOTAL RECALL (22. AVGUST / režija: Len Wiseman / gl. uloge:  Colin Farrel, Kate Beckinsale, Jessica Biel i Bryan Cranston)

Jedini rimejk na ovoj listi predstavlja novi pokušaj Holivuda da na veliko platno prebaci skoro 50 godina staru priču SF velikana Philip K. Dick-a. Posle prvog pokušaja koji je 1990. godine upario režisera Paul Verhoeven-a i akcionog superstara Arnold Schwarzenegger-a u izmenjenoj priči, nova verzija ”Total Recalla” će pokušati da se vernije pridržava orginala(znači bez odlaska na Mars). Sudeći po prvom trejleru film vizuelno izgleda veoma dobro, a ostaje nam da vidimo da li će glavni glumac Colin Farrel i režiser Len Wiseman (koji nam je poznat po svojoj ”Underworld” franšizi) uspeti da naprave uspešan letnji blockbuster film.

LOOPER (28. SEPTEMBAR / režija: Rian Johnson / gl. uloge: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis i Emily Blunt)

Posle svog fantastičnog debija sa filmom Brick koji je u modernom srednjoškolskom okruženju opisao neverovatno zanimljivu Noir priču  i veoma solidnog ostvarenja  ”The Brothers Bloom”, režiser Rian Johnson se ove godine sprema da totalno pomeri granice SF pod-žanra „putovanja kroz vreme“ sa filmom ”Looper”. Opisan od strane onih koji su ga videli kao remek delo, ovaj film će pokušati da opiše svet u kome gangsteri i ubice imaju tehnologiju putovanja kroz vreme. Glavnu ulogu tumači Joseph Gordon-Levitt koji radi za gangstere kao vojnik koji uklanja tragove vremenskih ubistava (ako gangsteri dobiju naređenje da ubiju nekoga, šalju ubicu nazad kroz vreme da odrade posao kod žrtve koja apsolutno ne sluti da joj se bliži smrt), ali njegovi problemi nastaju kada budući gangsteri pošalju njegovu stariju verziju (koga glumi Bruce Willis) da ga ubiju. Nadamo se da ste uspeli da zamotate mozak oko ovog paradoksa.

GRAVITY (21. NOVEMBAR/ režija:  Alfonso Cuarón/ gl. uloge: George Clooney i Sandra Bullock)

Meksički režiser Alfonso Cuarón je 2006. godine uspeo da osvoji srca fanova i kritike koji su na sav glas prihvatili njegov film ”Children of Men” kao jedno od najboljih SF ostvarenja u prvoj deceniji 21. veka. Šest godina kasnije on se opet uhvatio pera i kamere, i spremio još jedan realistično napravljen SF film koji opisuje događaje skoro totalnog uništenja svemirste stanice koja orbitira zemljom, i načinom na koji dvoje preživelih astronauta pokušavaju da se spasu. Inače, ovako impresivna glumačka postava nije lako nađena. Pre Clooney-a je u razmazranju bio holivudski ljubimac Robert Downey Junior (problemi sa rasporedom snimanja), a Sandra Bullock je izabrana posle procesa u kojem su bile razmatrane glumice Angelina Jolie (tražila 20 miliona dolara), Scarlett Johansson i Natalie Portman (isto problemi sa rasporedom snimanja).

ENDER’S GAME (15. MART 2013. / režija: Gavin Hood / gl. uloge: Asa Butterfield, Harrison Ford i Ben Kingsley)

Dugo očekivana adaptacija nagrađivane knjige Orson Scott Card-a je posle mnogo odlaganja najzad ušla u proces snimanja, ali fanovi i dan danas nisu sigurni u uspeh ovog projekta. Iako centralna glumačka postava izgleda više nego solidno, priča o poslednjoj nadi za spas zemlje koja se krije u umu mladog, nadarenog ali neiskusnog vojnog stratega je dovedena u pitanje posle beskrajnih odlaganja i menjanja postave koja je trebala praviti film. Ako ništa drugo odlaganja su možda i pomogla, i omogućila mlađanom glumcu Asa Butterfield-u da odraste i stasa dovoljno za veoma zahtevnu ulogu koja će od njega tražiti apsolutno kompletnu posvećenost orginalnom delu.

ELYSIUM (1. MART 2013. / režija: Neill Blomkamp / gl. uloge: Matt Damon i Jodie Foster)

Film ”District 9” režisera Neill Blomkamp-a je ostao zapamćen po neverovatnoj atmosferi, specijalnim efektima i pričom koja nas je ostavila željne za nastavkom, ali nažalost njegov sledeći projekat se neće diretno nastaviti na taj film. Iako znamo jako malo detalja o ovom filmu (osim da je smešten u daleku budućnost na stranoj planeti), fanovi širom sveta željno čekaju da vide kako će se opet na ekranu stopiti komplikovane socialno političke teme, akcija i specifičan stil naučnofantastičnog dizajna koji Blomkamp preferira da koristi.

PACIFIC RIM (12. JUL 2013. / režija: Guillermo del Toro/ gl. uloge: Idris Elba, Charlie Hunnam i Rinko Kikuchi)

Posle neuspešnog sakupljanja sredstava za snimanje rimejka poznate H. P. Lovecraft-ove novele ”At the Mountains of Madness” koja nas je upoznala sa horror univerzumom Chtuhlu-a, uspešni meksički režiser Guillermo del Toro je uspeo da ostvari svoj mladalački san i snimi film koji će biti omaž popularnim japanskim ”monster” filmovima (zbog kojih je Tokijo goreo stotinjak puta, ponajviše zbog Godzile). Ako ste ikada želeli da vidite Idris Elbu (”The Wire”, ”Luther”, ”Thor”) kao jednog od pilota 20m visokih robota koji se bore protiv raznoraznih čudovišta, ovo je pravi film za vas.

OBLIVION (19. JUL 2013. / režija: Joseph Kosinski / gl. uloge: Tom Cruise, Olga Kurylenko, Morgan Freeman)

Jedan od zanimljivijih SF projekata u 2013. godini predstavlja drugi film režisera Joseph Kosinskog, koji je ujedno i smislio scenario u kome će glavnu ulogu glumeti kralj holivudskih akcionih filmova Tom Cruise. Iako ne znamo puno o radnji ovog filma, znamo da će pratiti život vojnika veterana koji na ratom razrušenoj Zemlji (ili vanzemaljskoj planeti, izveštaji nisu 100% precizni) nađe sondu u kojoj se nalazi lepa Olga Kurylenko. Ovaj pronalazak će ga poslati na avanturu koja će ga naterati da promeni svoje mišljenje o svetu u kome živi.

Komentari: