11 najočekivanijih superherojskih filmova

Bez ikavkog ustručavanja možemo reći da era superherojskih filmova ulazi u svoj zenit. Saznajte nešto više o filmovima koji dolaze.

U prethodne dve nedelje imali ste priliku da pročitate najave za 10 najočekivanijih SF filmova sa orginalnom pričom kao i  11 najočekivanijih SF filmova u sferi adaptacija i nastavaka, a sada je došlo vreme i za stripske superheroje. Filmovi su poređani po datumu izlaska (moguće su izmene datuma za naslove iz 2013. godine).

 

THE AVENGERS ( 4. MAJ 2012. / režija: Joss Whedon / gl.uloge: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth i Samuel L. Jackson)

Film za kojeg su mnogi comic book geek-ovi smatrali da nikada neće biti napravljen je ironično prvi na našoj listi. Za manje od mesec dana Marvelov najveći filmski blokbuster do sada će stići i do naših bioskopa i u veoma akcionom maniru prikazati borbu superherojskog tima Avengers (Iron Man, Thor, Kapetan Amerika, Hulk, Black Widow i Hawkeye) kako se udruženo bore protiv negativca koji je ugrozio postojanje cele Zemlje. Početni utisci koji su novinari pustili u javnost su neverovatno pozitivni, i ako imate imalo stripskih ambicija onda jednostavno morate ozbiljno razmotriti odlazak u bioskop.

THE AMAZING SPIDER-MAN (3. JUL 2012. / režija: Marc Webb / gl.uloge: Andrew Garfield, Emma Stone, Denis Leary i Rhys Ifans)

Veoma uspešna filmska franšiza Spiderman je 2002. stigla na bioskopske ekranima i šefovima u Holivudu najzad dokazala da superherojski filmovi itekako mogu zaraditi velke novce i lansirati karijere mladih glumca. Od tada, skoro svakog leta smo imali prilike da uživamo u kvalitetnim superherojskim filmovima, a ove godine mladi Andew Garfild će obući odelo „prijateljskog komšije Spidermana“ i raspleti svoju mrežu preko New York-a. Novi origin i fokus priče na mnogo realnijim problemima (smrt njegovih roditelja) će sigurno opravdati velika očekivanja koji su fanovi Spidermana a i opšta publika postavili ovom filmu. Svakako, šta god da napave će biti bolje od trećeg Spiderman filma sa Tobey Maguire-om.

THE DARK KNIGHT RISES (20. JUL 2012. / režija: Christopher Nolan/ gl.uloge: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman i Tom Hardy)

Kraj Christopher Nolan-ove sage o Betmenu koji je smešten u veoma realno i mračno urbano okruženje sadašnjice će ovoga leta pokušati da nadmaši remek delo „The Dark Knight“ koje nam je dalo poslednji veliki preformans sada već legendarnog Heath Ledger-a u ulozi nezaboravnog Džokera. The Dark Knight Rises će opisati nevolju u koju se Gotham našao po dolasku supernegativca Bane-a i njegovih fanatičnih armija koji su spremni da rizikuju sve da bi skinuli vladajući klasu bogataša sa vlasti. U ovakvom okruženju, Bruce Wayne će morati da se najzad vrati u odelo Betmena koje je davno napustio (i istovremeno da pomogne Warner Bros-u opet zaradi preko milijardu dolara na bioskopskim blagajnama).

 

 

G.I. JOE: RETALIATION (29. JUN 2012. / režija: Jon M. Chu / gl.uloge: Dwayne Johnson, Channing Tatum i Bruce Willis)

Junaci animirane serije i stripa G.I. JOE će se ovog leta vratiti na filmske ekrane u još jednoj visoko oktanskoj akciji prepunoj eksplozija i borilačkih veština. Ovaj put, Cobra Commander će uspeti da sprovede svoj plan o osvajanju amerike, ali maleni tim pod vođstvom mišićavog Roadblock-a (koga glumi odlični Dwayne „The Rock“ Johnson) imaju svoj plan da povrate slobodu ugnjetenom Američkom narodu, ali da bi to uspeli moraju da potraže pomoć prvog G.I. Joe vojnika. Pošto je taj vojnik niko drugi nego legenda akcionih filmova Bruce Willis, od ovog filma definitivno možemo očekivati sat i po solidne akcije, a poštovaoci ove franšite možda i dobiju pokoji procenat veće zabave.

IRON MAN 3 (3. MAJ 2013. / režija: Shane Black / gl.uloge: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle i Ben Kingsley)

Era modernih Marvelovih superherojskih filmova je počela možda sa Spidermanom iz 2002. godine, ali pojavljivanje prvog Iron Man filma 2008. godine je itekako promenilo način na koji su Paramount i Disney pravili filmove u proteklo vreme. Nekoliko superherojskih filmova kasnije smo dobili Avengerse, ali tu se ne završavaju avanture ovih junaka. Irom Man 3 će započeti novu veliku priču koja će biti nastavljena u filmovima drugih superjunaka i kulminiraće u novom Avengers filmu koji će sigurno stići za nekoliko godina. Jedno je sigurno, ako Iron Man 3 uspe da dostigne kvalitet koji je postavljen u svom prvom delu, onda nas ne čeka samo dobar akcioni film već film koji će postaviti nove standarde u sferi superherojskih filmova.

SUPERMAN: MAN OF STEEL (14. JUN 2013. / režija: Zack Snyder / gl.uloge: Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe i Michael Shannon)

Poslednji sin Kriptona je 2006. godine poleteo u odelu koji je ponosno nosio odlični Brandon Ruth, ali sukobljen sa osrednjim dočekom od strane fanova i sudskim procesima od strane porodice kreatora orginalnog stripa, Warner Bros. je rešio da ponovo započne Superman franšizu i gledaocima da svež poged na rane dane Supermenovog života na zemlji. Novi „čovek od čelika“ će biti mlađani Engleski glumac Henry Cavil, a tokom filma on će naći snagu u sebi da se suprostavi svome legendarnom protivniku Generalu Zod-u koga glumi odlični Michael Shannon. Sudeći po najavama, prvi trejler ovog filma će biti premijerno prikazan ove godine pre projekcije novog Batman filma.

 

THE WOLVERINE (26. JUL 2013. / režija: James Mangold/ gl.uloge: Hugh Jackman)

Glumcu Hugh Jackman-u je sekira upala u med. Većinu svoga vremena provodi skakajući i pevajući u raznoraznim pozorišnim predstavama širom sveta, ponekad snimajući neki film (veoma preporučujemo da pogledate odlični SF orijentisani REAL STEEL), ali na svakih par godina on može da računa na milionsku platu tako što će zašiljiti svoju kosu i odlumeti u novom X-Men/Wolverine filmu. Posle solidnog uspeha sa njegovim prvim standalone filmom, Wolverine će sledećeg leta nastaviti da istražuje svoju prošlost, ali ovaj put u Japanu. Ta lokacija je mnogo puta opisivana u stripovima, i verujemo da će scenaristi i režiser uspeti da sklope dobru priču.

 THOR 2 (15. NOVEMBAR 2013. / režija: Alan Taylor / gl.uloge: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Idris Elba i Anthony Hopkins)

Posle zapaženog uspeha sa prvim fimom Thor, nastavak nažalost neće biti snimljen od strane proslavljenog šekspirovskog glumca i režisera Kenneth Branagh. Tu čast je preuzeo Alan Taylor koji je nedavno režirao 6 epizoda enormno popularne HBO serije Game of Thrones, a celokupna postava prvog filma se vraća na još jednu avanturu kojoj će novi ljubimac Hollywood-a Chris Hemsworth pokušati da spase našu i nebrojeno mnogo drugih dimenzija od sigurnog uništenja. Za sada znamo samo da će se većina radnje odigravati van Zemlje, što je potez koji mnogi fanovi prvog filma veoma pozdravljaju.

 X-MEN: FIRST CLASS 2 (2013 / režija: Matthew Vaughn/ gl.uloge: James McAvoy, Jennifer Lawrence i Michael Fassbender)

Priča o rušenju prijateljstva između Profesora Xaviera i Magnetoa je prošle godine ostvarila veliki uspeh na bioskopskim blagajnama i utiscima kritike pa i ne čudi vest da je 20th Century Fox je odmah prionuo na rad na spremanju nastavka. Kompletna orginalna produkcijska i glumačka ekipa će se vratiti u nastavku koji će izgleda biti veoma orijentisan na rane dane akademije X-Men, a snimanje bi trebalo da počne čim Jennifer Lawrence završi snimanje veoma očekivanog nastavka filma Hunger Games.

 

 

SIN CITY 2 (2013. / režija: Robert Rodriguez  i Frank Miller / gl.uloge: nepoznate)

Ekranizacija legendarnog nasilnog i akcionog neo-noir stripa Sin City je uspela da povrati karijeru Mickey Rourke-a i na ekranu okupi pravu armiju holivudskih velikana, a posle mnogo godina pregovora najzad su ispunjeni svi uslovi za snimanje nastavka koji će obraditi Frank Millerovu priču „A Dame to Kill For“.Produkcija filma će biti započeta sredinom ove godine, dobar deo stare glumačke postave će se vratiti, a trenutno u vilama Holivuda traju milionski pregovori oko odabira dvoje glumaca koji će glumiti Avu Lord (najverovatnije Rachel Weisz) i Wallace-a (najverovatnije Jonny Depp). Kakva god glumačka ekipa bude odabrana, verujemo da će zastrašujuće brutalne stranice Millerovog crno-belog stripa opet biti fenomenalno prenete na bioskopsko platno.

DEADPOOL (2013. / režija: Tim Miller / gl.uloge: Ryan Reynolds)

Malo koji superheroj je uspeo oko sebe da sakupi armiju fanova kao Deadpool, vojnik plaćenik koji sa svojim brzim lečenjem, brzinom, reflekima, i savršenim poznavanjem borilačkih veština skoro uvek bira da svojim „prljavim“ ustima porazi neprijatelje koristeći komediju. Glavna odlika ovog superheroja (za koga mnogi misle da je legitimno lud i da nemože da se kontroliše) je njegovo konstantno zajebavanje svih prisutnih, od svojih saboraca, protivnika pa do samih čitalaca stripa (on je savršeno svestan da se nalazi u stripu i često komentariše tu činjenicu). U poslednjem Wolverine filmu Ryan Reynolds nam je prikazao origin priču ovog superheroja (nažalost ne na baš dobar komičan način), a od novog filma sigurno možemo očekivati tonu dobre akcije i zabave.

 

 

Komentari: