21

Tokom jednog od mojih retkih učešća u turnirima Teksas Holdem pokera, kao i svi ostali, pažljivo sam posmatrao kako delilac okreće karte, a svaka nova menja šanse za dobitak.

Ali, to je Holdem, kartaroška igra koja ima veze sa klasičnim pokerom isto koliko i bridž ima veze sa tablićima. Ne zbog kompleksnosti pravila, već ybog načinu na koji se verovatnoće konstantno menjaju, a mogućnost dobitka drastično zavisi od praćenja tuđih strategija klađenja, rasporedu sedenja u odnosu na delioca, sopstvenih karata i količine novca, kao i naravno, blefiranja.

Sve to ne postoji u igri Blackjack.
Dok se u Holdemu igrači klade jedni protiv drugih, a kuća uzima procenat svake odigrane ruke, u Blackjack-u se svaki kockar pojedinačno kladi protiv delioca.
Ko stigne najbliže broju 21 dobija. Postoji samo jedno pravilo – ako imaš 16 ili više, ne traži novu kartu. Ako imaš 15 ili manje, traži još jednu.

Grupa studenata sa MIT univerziteta poželela je da doda neka nova pravila, a to su postigli brojanjem karata i procenom verovatnoće dobijanja male ili velike karte na svakom pojedinačnom stolu. Na tom stvarnom događaju, vrlo labavo doduše, baziran je i ovaj film.

Ben (Džim Studžes) je mlad, dobar, vredan i sve ostalo što svaka majka želi od mladića koji seksualno zadovoljava njenu ćerku.
Jedino, avaj, Ben nema para. Ali je zato pravi mladi genije, pa na fakultetu pada za oko određenom profesoru matematike. Ubrzo, on ga poziva da se uključi u mali tim drugih gotovo jednako pametnih studenata koji svaki vikend odlaze u Las Vegas i svojim mozgovima pseudo-pljačkaju velike kockarnice.

Naivno, Ben prihvata, a njegov život postaje tobogan niz koje se spušta brzinom od 69 km/h. Umesto vode, lubrikanti ove vožnje su uzbuđenje, novac, adrenalin, avantura, romansa, kao i retko dobijanje batina.

Na žalost, kao i u svakoj priči o pljački velikih kockarnica, vožnja mora da se pre ili kasnije zakomplikuje, ako ne i završi.

Ovo ostvarenje je maksimalno trendi. Muzičku podlogu čine nove indi, brit-pop i garage-rock muzičke numere, kamera je bazirana na čistoj MTV estetici, a glumci su mladi kao što bi i publika trebalo da bude. Jedino su Kevin Spejsi kao profa i Lorenc Fišburn kao veteran-kostolomac stariji, ali oni su tu da ovoj lakoj teen torti daju gustu podlogu putera.

Dok sam ja sam igrao poker i gledao kako se karte okreću, primetio sam još jednu stvar – šareni plastični žetoni, jaka, veštačka svetla, sterilni izgled karata i zelena podloga – kockanje je možda vrag, ali definitivno izgleda veoma, veoma kul.

Isto su primetili i tvorci filma 21, a njihov film je proslava ovog prizora.

Komentari: