Airbus najavio novi supersonični avion

Novi avion koji bi putnike prevezao od Pariza do Tokija za samo 2 sata i 20 minuta bi mogao poleteti u narednih 20 godina.

Korporacija Airbus je danas najavila njihove planove oko naslednike legendardnog supersoničnog aviona Konkord. Njihov novi avion koji trenutno nosi kodno ime ZEHST (Zero Emission High Speed Transport) će koristiti totalno biorazgradiva goriva i imaće hibridni pogon – poletaće sa setom standardnih motora koji će ga podići do par kilometara visine (što će eliminisati stravičnu buku koju je Konkord pravio na aerodromima), a onda će u rad stupiti raketni motori koji se danas koriste u vojnim svrhama. Pomoću ovih raketa avion će se naglo podiči na visinu od čak od 32 kilometara i putovaće brzinom od 4 maha. Pri sletanju avion će se lagano spustiti u niže slojeve atmosfere gde će sa rad ponovo preuzeti tradicionalni motori. Airbus trenutno planira da ovaj avion ima nosivost od samo 50-100 putnika, a ovakav način prenosa će biti namenjen skoro isključivo imućnijim “biznis” korisnicima.

Akceleracija koju će putnici osetiti pri tom naglom penjanju neće preći 1.2G  biće savršeno podnošljiva za sve putnike. Inžinjeri u Airbusu tvrde da trenutno već imaju sve potrebne materijale i dizajnove motora koji će biti upotrebljeni u ovom projektu, ali da će prvi bespilotni testovi biti održani tek daleke 2020. godine uz moguće komercijalne letove deceniju-dve posle toga.

Komentari: