Alan Wake

Posle igranja ove igre nikada vam na pamet neće pasti ideja da se prosetate šumom noću.

Maleni Finski studio Remedy je svoj rad započeo 1997. godine sa proizvodnjom prototipa benchmark programa koji se danas zna pod imenom 3D Mark. Svoju popularnost u gaming industriji stekli su 2001. godine sa izdavanjem svoje prve igre Max Payne. Sumorna noir priča, odlična grafika i perfekno napravljen akcioni “pacing“ doprineo je da se igra proda u preko 7 miliona primeraka. Dve godine kasnije izdali su nastavak, u kojem su još više unapredili svoj engine i mračni storytelling. A onda su nestali sa lica zemlje…

14. maja 2010. godine njihova nova igra je ugledala svetlost dana na Microsoft-ovoj Xbox 360 konzoli. Priča igre prati bestseller horor novelistu Alan Wake-a koji je sa ženom otišao na odmor u šumoviti ruralni gradić Bright Falls. Opterećen teškim snovima i mentalnom blokadom koja mu nije dozvoljavala da nastavi svoju besteller karijeru, Alan se nadao da će mu odmor od New York-a pomoći da nađe inspiraciju za svoj novi roman. Ali mračna sila koja se godinama skrivala u tom gradu imala je drugi plan za njega. Njegova žena biva misteriozno kidnapovana a Alan se budi u slupanom automobilu sa rupom u memoriji od nedelju dana. Naoružan baterijskom lampom i vernim pištoljem on kreće u potragu za kidnaperom probijajući se kroz gradić koji je pod čvrstom kontrolom misteriozne “mračne sile”.

Gameplay igre je podeljen na dve odvojene sekcije. Tokom dana šetaćete se po gradu i pričati sa njegovih mnogobrojnim stanovnicima, pokušavajući da nekako saznate istinu o misterioznim događajima koji vas svuda prate. Noć donosi totalno novi set problema. Tada ćete većinu vremena provesti istraživajući šumu, farme i napuštena postrojenja, boreći se protiv ljudi i mehanizacije koje je mračna sila zaposela.
Glavni gameplay element predstavlja igru mraka i svetlosti. Odlični engine na do sada neviđen način renderuje mračne šumske prostore i svetlost koju morate koristiti da biste pobedili neprijatelje. Prvi problem koji će vas čekati u borbi je potreba da neprijatelje osvetlite svetlošću i skinete im štit senki. Kada to uspete (korišćenjem ručne lampe, signalnih baklji i dosta drugih zanimljivo smišljenih izvora svetlosti) tek onda možete pristupiti pucanju iz naoružanja. Ovakav sistem donosi neverovatno veliku tenziju, pogotovo kada vas veći broj neprijatelja okruži.

Svi ljubitelji stare Twin Piks serije će se naći kao kod kuće sa mračnom i isprepletanom pričom u igri. Mnogo puta će te se zapitati je stvarnost a šta san, ko vas laže, a ko govori istinu. Za kraj vredi spomenuti da su voiceoveri i muzičko/zvučni efekti veoma kvalitetno snimljeni i umnogome pomažu u postavljanju spooky atmosfere.

Negativnih stavki ima veoma malo. Facijalne animacije su adekvatne ali ipak malo nezgrapne i na trenutke neuverljive, a pred kraj ove 7-8 sati duge igre ćete možda osetiti da su akcioni segmenti prenaglašeni. Sva sreća pa municije na „medium“ nivou igranja ima sasvim dovoljno.

Svi vlasnici Xbox 360 konzole bi morali da odigraju ovu nesvakidašne kvalitetnu igru (koju je Američki Time magazin izabrao za najbolju igru 2010. godine), a PC korisnici mogu samo da se nadaju da će Remedy jednoga dana smoći snage da je portuju i za njih.

Komentari: