Aldrin poziva na kolonizaciju Marsa

Čovek koji je 1969. godine kročio na Mesec pozvao je čovečanstvo da ponovi njegov uspeh na Crvenoj planeti.

buzzBuzz Aldrin, živa ikona američkog (ali i ljudskog) svemirskog programa uveren je da smo spremni za sledeći korak u istraživanju “poslednje granice”. Prema njegovim rečima, čovečanstvo je u stanju da pošalje ljudsku misiju na Mars u nardnih 12 godina. Uz to, Aldrin je uveren da ne bi trebalo tu stati, kao što prikazuje u svojoj novoj knjizi “Mission to Mars: My Vision for Space Exploration”.

On smatra da je u ljudskoj prirodi da istražujemo, ali isto tako da pronalazimo lokacije i započinjemo naseljavanje, makar to bilo na drugoj planeti. Takođe, Aldrin veruje da bi uz ljudsko prisustvo istraživanje Marsa išlo drastično brže, navodeći da bi kontrolor na lokaciji postigao za sedam dana isto za šta su roverima pod kontrolom Zemlje (potrebno je 20 minuta da signal pređe razdaljinu između dva sveta) potrebne godine. Prema njegovim rečima, države će i u ovom slučaju morati da predvode inicijativu, uprkos sve većem medijskom prisustvo privatnih korporacija sa sličnim idejama, jer trenutno, jednostavno nema povratka uloženog novca koji bi opravdao takav poduhvat. Što se tiče volontera koji bi bili spremni da pođu u život na Marsu (uz veliku mogućnost da bi, usled lokalne gravitacije, posle nekog perioda izgubili mogućnost da se vrate na Zemlju) Aldrin veruje da ih neće biti nedovoljno, pre svega zbog mogućnosti uslaka u istoriju ljudske vrste.

Aldrin-ov entuzijazam je veoma pohvalan, ali i dalje ostaje staro pitanje glavni problem posete i kolonizacije Marsa – ko će sve to da plati?

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: