Analiza sastava atmosfera nekoliko ekstrasolarnih planeta

Naučnici su nedavno po prvi put uspeli da analiziraju sastave atmosfera nekoliko planeta udaljenih čak 130 svetlosnih godina.

“Ovo su podaci koje smo čekali više od 10 godina” su reči naučnika Jonathan Fortney, planetarnog naučnika koji je zaposlen na Univerzitetu Kalifornije u Santa Cruz-u i jednog od učesnika tima koji je u prethodnih 5 godina vredno radio na pronalaženju novih planetarnih kandidata, opreme i načina identifikovanja njihovih atmosfera.

2008. njegov tim je oko zvezde HR 8799 udaljene 130 svetlosnih godina u sazvežđu Pegaza pronašao tri gasna džina, koji su ujedno činili i prvi multi-planetarni sistem koji je pronađen u našoj galaksiji (kasnije je pronađena i 4. planeta). Analiza ovih planeta se vodila u dve odvojene studije koje su na različite načine tražile podatke o sastavima atmosfera ovih džinova.

Prvi tim je koristio 10 metara široki teleskop Keck II na Havajima koji je bio fokusiran na najudaljeniju planetu ovog sistema, džina 10 puta većeg od našeg Jupitera i 8 puta udaljenijom orbitom. Zbog ovako velike udaljenosti, naučnici su mogli da blokiraju svetlost same zvezde, i direktno sakupe svetlost koja je bila odbijena od atmosfere planete. Analiza te svetlosti je pokazala da je atmosfera planete HR 8799c sastavljena od ogromnih količina ugljen monoksida i malo vode, ali bez metana.

Druga studija je koristila pristup posmatranja svih planeta odjednom sa 200-inčinm Hale teleskopom koji je deo univerziteta CalTech i observatorije Palomar. Njihova posmatranja su pronašla tragove amonijaka, metana, ugljen dioksida i acetilena u atmosferama ovih planeta. Vođa tima Ben Oppenheimer je objasnio da ove atmosfere definitivno ne liče na bilo koju planetu u našem solarnom sistemu.

Ova i buduća slična istraživanja će pomoći naučnicima u nekoliko polja – bolje će shvatiti načine na koji su ove planete stvorene (postoji nekoliko načina za formiranje planeta), a takođe će dobiti uvid u raznovrsnost atmosfera u planetama van našeg solarnog sistema.

Potraga za novim planetarnim kandidatima se nastavlja sa nekoliko projekata. Ben Oppenheimer-ov “Project 1640” će uskoro krenuti da traži planete veličine Jupitera  oko 200 izabranih zvezda, a do kraja ove godine instrument “Gemini Planet Imager” koji će biti ugrađen u jedan teleskop u Čile-u će tražiti slične planete oko 600 zvezda. Planovi za tražene atmosferskih očitavanja na manjim planetama su ostavljeni za buduće doba, kada naučni instrumenti postanu mnogo osetljiviji i precizniji.

Komentari: