Android ide u Svemir!

I to ne kao putnik, nego kao kapetan.

Britanska svemirska agencija SSTL i Surrey Space Centre iz Guildford-a planiraju jedan neobičan poduhvat. Naime sledeće godine će u svemir lansirati malu 30cm veliku sondu “STRaND-1” kojom će upravljati Android mobilni telefon! Ovo nije prvi put da će Android telefon doći do svemira, ali je prvi put da će on direktno biti odgovoran za upravljanje celog jednog satelita.

Šef projekta Shaun Kenyon je prokomentarisao da današnji mobilni telefoni u sebi imaju neverovatno jak hardware (gigaherc procesor i dosta rama) koji bez problema može da koordinira rad komplikovane satelitske opreme. Trenutno vrše testove u kojima će proveriti da li telefon može preživeti uslove pri lansiranju kao i hladne svemirske temperature. Plan za ovu prvu sondu je da sekvencom lansiranja upravlja poseban on-board kompjuter ali kada satelit dođe u orbitu Android telefon (u svom orginalnom pakovanju, neće ga rasklapati) će preuzeti navigaciju i kontaktirati okolne GPS satelite. U prvim danima će telefon služiti kao backup procesor, ali kasnije će biti unapređen i totalno će preuzeti kontrolu.

Kompanija SSTL već godinama pravi male i jeftine satelite, a više detalja o ovom zanimljvom projektu pogledajte na njihovom sajtu.

Komentari: