Autonomni X-47B borbeni avion uspešno poleteo sa nosača aviona

Eksperimentalna autonomna bespilotna letelica X-47B poletela sa nosača aviona. Reč “autonomna” nas pomalo brine.

130514-N-ZZ999-004-1024x681

U proteklom periodu, na ovom sajtu, pisali smo o učenju robota da precizno seku meso i o protestu u Londonu protiv razvijanja borbenih robota koji bi samostalno donosili odluke o okončanju ljudskih života. Danas vam donosimo vest da je prvi mlazni bespilotni autonomni borbeni avion pod oznakom X-47B uspešno poleteo sa nosača aviona USS George H.W. Bush u Atlantskom okeanu.

Pre poletanja, robot je dao znak da je spreman treperenjem svetala na krajevima krila, a oficir za katapult je odgovorio signalom za lansiranje, šaljući X-47B sa palube nosača u avijatičarsku istoriju. Ovime je X-47B postao prva bespilotna letelica koja je ikada izvela katapult lansiranje sa palube nosača aviona – događaj koji porede po važnosti sa prvim poletanjem aviona sa nosača pre više od veka. Ovaj avion je takođe i prva letelica (pilotna ili bespilotna) bez repa koja poleće sa nosača aviona sa teško uočljivim stealth profilom.

Iako je avion poleteo sa nosača, ono što je izostalo na prezentaciji bilo je sletanje aviona na isti nosač. Umesto toga, avion je napravio dva preleta preko nosača, pri kojem je oficir za signale sletanja signalizirao da sletanje nije bezbedno, nakon čega se letelica uputila ka Paks Riveru u Merilendu, ge je izvršila sletanje na kopneni aerodrom.

Komentari: