Batman: Arkham City opis

Nastavak najpopularnije superherojske igre u proteklih par godina je najzad izašao.

Igre koje opisuju pustolovine superjunaka dugo vremena nisu dobro prolazile na tržištu. Uglavnom napravljenje kao propratni promo materijal za holivudske filmove, superherojske igre su godinama bile pravljenje od strane malenih studija koji su sa niskim budžetom i teškim vremenskim rokovima uspevali da naprave igre koje jedva zaslužuju da se nađu u prodaji. Igra koja je najzad promenila ovaj pogled je bila Batman: Arkham Asylum iz 2009. godine koja je sa svojim fantastičnim kvalitetom i uspehom kod kritičara i publike dokazala da superherojske igre  i dalje mogu da ponude mnogo. Fantastičan prikaz Batmanovih avantura na ostrvu Arkham, inovativni način igranja i fantastična produkcija su obezbedili milionski tiraž i nebrojene nagade, ali je takođe u fanovima ove igre probudila želju za još boljim nastavkom. Posle 2 godine teškog rada, developeri iz studija Rocksteady su uspeli da nadmaše same sebe i izdaju fenomenalni nastavak.

Radnja igre Batman: Arkham City počinje godinu dana posle zagušenja pobune zatvorenika u legendarnoj psihijatrijskoj ustavnovi Arkham Asylum. Loše stanje Arkham Asyluma i gradskog zatvora Blackgate su naterale javnost da izglasaju na poziciju gradonačelnika bivšeg upravnika Akhama, Quincy Sharp-a, koji se zalagao da se sva zatvorenička populacija premesti u stari deo Gothama, okruži visokim zidovima i ostavi unutra da se snalaze kako umeju. Uz pomoć misterioznih partnera, Sharp je uspeo da sprovede svoj plan u stvarnost i oformi Akham City, jedan od najbezbednijih i najnasilnijih zatvora u svetu. Videći da gradonačelnik Sharp i upravnik Arkham City-a Hugo Strange (biografija) spremaju misteriozni plan unutar zatvora, Batman kreće u akciju i uspeva da se inflitrira unutar zidova i započne svoju istragu, kao i da spreči pokušaje mnogih negativaca da se oslobode ili unište jedni druge.

Prvo što će te ugledati kada započnete igru je fenomenalna grafika. Arkham City je smešten na veličini desetak gradskih blokova i u sebi nudi dosta prostora za manevrisanje (što na zemlji, što na nebu). Koristeći svoje umeće Batman može veoma lako da se kreće po gradu leteći sa svojim plaštom i koristeći kuku za privlačenje da bi povećavao svoj momentum i visinu. Odličan dizajn uništenog grada je dodatno obogaćen raznim bandama koji drže svoje blokove pod kontrolom, a Batman će tokom igranja ući u sukob sa mnogim poznatim negativcima koji nisu bili prikazani u prvom delu igre – Pingvin, Two Face, Mr. Freeze i drugi. Dugačka glavna misija vas na efektan način vodi kroz sve lokacije ovog grada, a veliki broj sporednih misija će vam ponuditi dodatni razlog da ispitujete svaki kutak ovog zatvora (kvalitet sporednih misija je na veoma visokom nivou, i u njima možete sresti još dosta poznatih negativaca). Poznavaoci stripova će kao i u prvom delu biti oduševljeni količinom referenci koje su ubačene u ovu igru.

Gameplay je takođe doživeo napredak. Batman sada ima mogućnost korišćenja mnogih novih gadget-a, a jedna od negativnih stavki prvog dela je dosta unapređena – Detective Vision. Ovaj vizuelni “predator” mod koji vam daje mogućnost istraživanja terena i lociranja neprijatelja je u prvoj igri bio toliko koristan da su ga mnogi igrači držali upaljenog non stop i time propuštali odličnu grafiku koju su developeri napravili. U Arkham City-u,  detective vision je i dalje pristuan ali je efektivan samo na malim udaljenostima i uklanja većinu elemenata HUD-a (što znači da ne vidite waypoint-e i veoma lako se možete izgubiti leteći/hodajući po gradu). Za razliku od prvog dela igra, pored Batman-a ćete sada moći na kratko voditi i Catwoman. Njenih par kratkih misija predstavljaju pravo osveženje, i uvodi nove načine borbe i kretanja po terenu (ona je mnogo brža u kretanju i borbi, ali nema mogućnost letenja preko grada). Standardni asortiman dodatnih “challenge misija” (borbene arene i taktičke misije) je ponovo prisutan, sa mogućnošću igranja kao Batman, Catwoman i Robin (u budućem DLC paketu). Sve u svemu, kombinacija borbenog sistema, šunjanja, gadgeta, kretanja po gradu, negativaca, facijalne animacije i veoma dobre muzike i glumačke postave rekreira savršenu atmosferu iz Batman-ovih stripova.

Tokom dugačke glavne misije u igri, Batman će proći kroz mnoge opasnosti. Sukobiće se ne samo protiv nevolja koje ugrožavaju živote stotina nevinih ljudi oko njega, već će ući u veoma lične sukobe sa ljudima koje je poznavao većinu svog superherojskog života. Nećemo otkriti tačne događaje iz igre, ali uticaj borbe u Arkham City-u će definitivno ostaviti veliki trag na Batman-a i izgled kriminalnog podzemlja Gothama. Bez ikakvih preterivanja možemo reći da je priča ove igre u rangu najboljih stripskih priča o Batman-u, i jedva čekamo da vidimo šta će Rocksteady smisliti za nastavak. Što se zahtevnosti tiče, ona se nije promenila u odnosu na Arkham Asylum, iako vizuelno izgleda mnogo bolje (po mnogima ovo je najlepša UE3 igra na tržištu). Obe igre su napravljene u Unreal 3 engine-u, i svaki igrački kompjuter koji je star 2-3 godine će bez problema moći da prilaže igru sa maksimumom detalja. Kao i ranije, korisnici novijih nVidija grafičkih kartica i ovde mogu uživati u dodatnim PhysX efektima koji unapređuju izgled igre i fizike mnogih objekata (zastave, dim, objekti na zemlji, itd).

Šta reći za kraj? Ako vam se svideo prvi deo igre,  Batman: Arkham City će predstavljati pravo uživanje, a ako ste novajlija u svetu stripova i Batman-a, predlažemo vam da odigrate obe igre i uverite se u njihov kvalitet.

Komentari: