BIOS je mrtav, živeo UEFI

Posle nebrojeno godina, PC korisnici će najzad dobiti naslednika BIOS-a.

PC korisnici su preko 20 godina svaki put kada upale kompjuter sretali poruke BIOS sistema. Ovaj prvi deo boot procesa je još od pojave prvih “IBM PC compatible” kompjutera predstavljao vizuelni interfejs koji je upravljao osnovnim firmwareom matične ploče – sistemskim satom, podešavanje hardvera, paljenje i gašenje sistemskih funkcija, podešavanje primarnog medijuma sa koga će se učitati operativni sistgem, itd. I pored toga što je BIOS savršeno upotrebljiv na današnjim konfiguracijama, u svetu je pre par godina započeta inicijativa da se osveži njegov upravljački interfejs. Rezultat toga je UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) koji sa sobom donosi podršku za veće rezolucije, rad sa mišem, modularni dizajn, podršku za indivdualne drivere (više nije potrebno updateovati ceo UEFI radi ubacivanja podrške novih linija procesora) i brže podizanje sistema.

Jedna od bitnijih izmena je i uvođenje zamene za “Master Boot Record” koji je zadužen za pravljenje i održavanje hard disk particija. MBR je imao limit od 4 particije od 2.2 Terabajta na jednom hard disku. Nova partition šema se zove GPT (GUID Partition Table) i dozvoljava maksimalnu veličinu diska i particije od 9,4 Zetabajta (9,4 x milijardu Terabajta)!!!

UEFI će se ove godine naći u velikom broju high i mid-range matičnih ploča, a već od sledeće godine možete očekivati i potpun prestanak prodaje ploča sa starim BIOS-om.

Komentari: