Blender 2.5

Prvi stabilni “bild” dugo očekivnog Blendera 2.5

Blender 2.57, prvi stabilan “bild” nakon dugog perioda beta faze u razvoju Blender 2.5 aplikacije za 3d modelovanje i animaciju je najzad ugledao svetlost interneta. U odnosu na dosadašnju stabilnu verziju 2.49, novi Blender donosi pre svega novi intuitivniji UI, ali i mnoge nove tool-ove i optimizacije pozadinskih procesa u samom programu.

Ovaj softverski paket postigao je veoma veliku popularnost među amaterima i onima sa plićim džepovima, koji žele da se upuste u svet 3D modeliranja i animacije. Program je potpuno besplatan, a u svojoj osnovnoj postavci nudi većinu opcija koje nude i najkomercijalniji programi poput Maya-e, Max-a i Cinema4D. Pored svega što se očekuje od prosečne 3D aplikacije (osnovno modeliranje, animacija i renderer), ovaj program nudi i:

rigging – animiranje karaktera skeletima
simulacije fluida, dima, odeće, kose i krzna
skulptovanje u više različitih nivoa detalja
real time game engine
sposobnost da se svi objekti, teksture i materijali uskladište u jednom kompaktnom fajlu
upotreba na svim platformama (Windows 32bit, 64bit, Mac OS X, Linux x86-32, Linux x86-32, FreeBSD)
napredno osvetljenje uz ambient occlusion i rudimentalno globalno osvetljenje (iako je radiosity izbačen u 2.5 verzijama) uz dodatnu funkcionalnost uz eksterne rendere (LuxRender, Indigo, Povray, V-Ray,…)
interni kompozitor slika i animacija koji je dobra besplatna zamena za Photoshop ili AfterEffects.
interni video sekvencer sposoban da montira sate i sate video materijala

Ukratko, ovaj besplatan program u iskusnim rukama može da služi kao zamena za kompletnu liniju programa kojima se umetnici služe od koncepta i ideje, preko izrade 3D animacija i slika do finalne montaže videa ili kompozitinga statičnih slika.

Ukoliko želite da vidite za šta je Blender 2.5 sposoban, ne toliko davno, u sklopu promocije Blendera 2.5 Blender Fondacija je napravila film Sintel koji je od početka do kraja urađen isključivo u Blenderu:

Linkovi:

Zvanični sajt: www.blender.org
Tutorijali i resursi:
www.blendercookie.com
www.blenderguru.com

Komentari: