Bliski prolaz dva asteroida

Pre nešto manje od 24 časa, dva nebeska tela prošla su veoma blizu naše planete.

Asteroidi nazvani “2012 XE54” i “4179 Toutatis”, uz malo više medijske pažnje, mogli su da posluže za stvaranje panike, budući da su njihove putanje prolazile tokom ovog utorka i srede, imajući u vidu kosmičke razmere, jako blizu Zemljine. Prvi asteroid, prečnika između 15 i 50 metara, promašio nas je za samo 250.000 kilometara, što je upola bliže od udaljenosti na kojoj se nalazi Mesec.

Drugi asteroid, koji je prošao nakon toga, bio je drastično veći, i on nas je promašio za 18 lunarnih distanci (udaljenost između Zemlje i Meseca). Međutim, Toutatis je prečnika veličine 4.5 kilometara i jedan od najvećih u kategoriji potencijalno opasnih asteroida (Potentially hazardous asteroids/PHAs) koje astronomi prate. Iako NASA ukazuje da je veoma malo verovatno da se Toutatis sudari sa Zemljom u narednih 600 godina, ovaj prolaz bio je prilika da se detaljnije izuči uticaj gravitacije naše planete na njegovu putanju.

Nadamo se da ćemo isto telo i u budućnosti viđati na jednakoj ili i mnogo većoj udaljenosti pri sledećim bliskim prolazima.

Hvala Sciencerecorder.com na originalnoj vesti.

Komentari: