Budućnost sveta kroz oči UN

Najveća državna, međunarodna organizacija i njen tim stručnjaka izneli su svoje zaključke o budućnosti koja nas, kao građane sveta, najverovatnije očekuje.

Nimalo iznenađujuće, predviđanja nisu ružičasta.

Komisija o globalnoj održivosti (High-level Panel on Global Sustainability) koji je 2010. osnova Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, sastavlje od 22 bivša i sadašnja državnika iz raznih krajeva sveta, zaključio je, ukratko, da se sistem globalne ekonomske razmene mora promeniti.

Prema njima, smanjivanje razlike među bogatim i siromašnim, i borba protiv siromaštva moraju ostati prioriteti, budući da se ekonomski potecijali siromašnih samo smanjuju.
Takođe, panel je zaključio da 25 godina od početka inicijative održivog razvoja, trenutni razvoj je sve osim održiv, budući da su pitanja i problemi vezani za prirodnog okruženja sve dramatičniji.

Ipak, komisija je pružila predloge za popravljanje stanja.
Prema njima, svi proizvodi bi morali da budu obeleženi podacima o uticaju njihove proizvodnje i transporta na prirodu, a u cene bili ugrađeni trošak po životnu sredinu koji proizvodnja podrazumeva, sa ciljem da se promovišu oni koji najmanje pogađaju prirodu.
Pored toga, njihova sugestija jeste da se državne subvencije, poput onih na gorivo i poljoprivredne proizvode, ukinu do 2020. Takođe, oni predlažu razvojni program koji bi 2025. doneo uverzalnu dostupnost telekomunikacajama i brzom internetu, 2030. pristup obnovljivim energetskim izvorima, kao i osnivanje globalnog fonda za edukaciju.

Ideje komisije možda najbolje sumira sledeća rečenica: ”moramo da se dramatično promenimo, počevši sa načinom na koji razmišljamo o vezama između nas samih, naših budućih generacija i ekosistema koji nas sve održava.

Više o radu komisije pročitajte ovde.

Komentari: