Čarobna knjiga i “Hogvortska biblioteka”

Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” spremila je novo delo za sve ljubitelje sveta Džoane Rouling.

kutija 3DIzlišno je i pominjati u koliki je globalni fenomen tokom godina izrastao mladi čarobnjački kalfa, Hari Poter, i koliko je, skupa sa svojim vernim pratiocima, pomagačima, prijateljima i neprijateljima, postao deo svakodnevnog života nas sa ove strane magijske barijere. Nema osobe na svetu koja nije čula za njega.

Osim sedam romana iz glavnog serijala o Hariju Poteru, Džoana Rouling je tokom godina napisala i tri prateće knjige koje se bave istim svetom magije i koje, štaviše, potiču iz njega. U pitanju su Fantastične zveri i gde ih naći, Kvidič kroz vekove i Pripovesti barda Bidla, knjige s kojima se naša publika, izuzev prvog naslova, objavljenog pre dvanaest godina, do sada nije susretala. Ljubitelji malog čarobnjaka zaista će imati čemu da se raduju.

Ipak, najzanimljivije je pozabaviti se sadržajem triju knjiga. Svaka od njih će nas na jedinstven način podsetiti na nešto što smo već znali o živopisnom svetu Harija Potera i ponuditi nam nešto novo – do sada neiskorišćeni ugao iz kog ćemo iznova sagledati sva ta izmaštana čudesa. Priče sabrane u ovom izdanju oplemenjuju svet u kom su nastale i daju mu dodatnu dubinu, ali ne samo to: sve tri knjige, čitane zasebno ili kao deo kompleta, zaista nam vraćaju poznati miris i ukus avanture, čarobnjaštva i magije, i možda nas, više nego bilo koja od prethodnih knjiga iz serijala, čine integralnim delom tog sveta.

Više od toga se od lepe književnosti, ni od Hogvortske biblioteke, zaista ne može tražiti, a luksuzna izdanja Čarobne knjige bez sumnje će uspeti da nam prenesu potpun doživljaj koji je sama autorka, radeći na ovim knjigama, želela da postigne i u kom su čitaoci širom sveta već imali priliku da uživaju.

Komentari: