Cassini obišao 2 Jupiterova meseca

Najnoviji prelet veoma efikasne sonde Cassini nam je doneo detaljne slike površine Esceladusa i Tethys-a.

Od prvog juna 2004. godine kada je Cassini ušao u orbitu oko Saturna, ova veoma ambiciozna svemirska misija koja je napravljena u kooperaciji izmedju NASA-e, Evropske Svemirske Agencije i Italijanske Svemirske Agencije nam je donela ogroman broj novih otkrića. Nedugo posle dolaska je uspela da isporuči malenu sondu Hygens do atmosfere Titana gde je uspešno obavljena misija sletanja na njegovu površinu, a u narednim godinama Cassini je obišao sve objekte u ovom veoma zanimljivom planetarnom sistemu. Jedno od najvećih otkrića je svakako bio pronalazak vodenih gejzira koji izviru iz površine ledenog Esceladusa, što ga čini jednim od najboljih kandidata za pronalazak života u ostatku našeg solarnog sistema.

Najnoviji podvig ove sonde predstavlja veoma bliski prelet od 74 kilometera iznad površine Esceladusa koji je bio obavljen 14. aprila. Cilj im je bio da ubaci sondu direktno u oblast punu vodenim česticama koji izviru iz površinskih gejzira i da njeni uređaji ispitaju sadržaj organskih materija u njoj. Nažalost, prelet je bio urađen taman kada je Esceladus bio totalno obavijen mrakom, ali u procesu udaljavanja kamere su uspele da dobiju šansu da snime površinu ovog ledenog meseca.

Posle Esceladusa, sonda je prišla malenom ledenom mesecu Tethys-u koji je do sada bio veoma malo istražen. Posle preleta koji ju je doveo na udaljenost od samo 9100 kilometara, Cassini je uspeo da uslika jasne slike površine ovog meseca koje do sada nismo imali prilike da  vidimo.

 

Komentari: