Četiri tipa “ubica porodica”

Britanski kriminolozi opisali su četiri tipa ubica čiji zločini uključuju ubistva svih članova svoje porodice.

large white house with white picket fenceU morbidnom, ali sa tačke kriminologije veoma korisnom istraživanju, tim iz Velike Britanije analizirao je ubistva celokupnih porodica. On su istražili ove slučajeve u periodu od 1980. do 2012. godine preko novinskih izvora takozvanih “family annihilator” ubica.

Zaključili su da se zločini ove vrste najčešće odigravaju u avgustu (verovatno zbog prisustva dece), da su porasli po frekvenciji u 21. veku i da četiri od pet ubica ovog tipa pokuša da oduzme svoj život.

Ovo su kategorije koje su pronašli.

Pravednici: ubice koje svoje zločine pravdaju majkom i suprugom koja je zaslužna za “rasturanje” porodice. Za njih, centralna uloga koju popunjavaju jeste uloga hranitelja porodice.

Disasocirani: u ovoj kategoriji, ekonomski motivi su glavni u razmišljanjima ubice. Očevi i muževi vide porodicu kao pokazatelja uspeha; u slučaju kada njega nema, porodica nema svrhu.

Razočarani: ubica veruje da ga je porodica izneverila i postupala na način koji je podrivao ili uništavao njegov ideal porodičnog života (često su to porodice u kojima deca ne prate očevu kulturu i tradiciju).

Paranoidni: ubice koje su uverene u spoljašnju pretnju porodici. Često je ta pretnja socijalna služba ili sudski sistem, za koje oni veruju da ostatak porodice okreću protiv njih, ili koji planiraju da rasture porodicu. U ovom slučaju, ubica je motivisan iskrivljenim uverenjem da porodicu “spasava”.

Koliko god ovakva istraživanja bila teška za čitanje, njihova vrednost za socijalne radnike može biti neprocenjiva, pre svega u pogledu nalaženja markera koji bi mogli da govore o začecima ovakvih zločina.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: