Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant

Opčinjenost publike vampirima nikako da nestane. Nakon ekranizacija romana TWILIGHT, izgleda da je ovaj stari književni lik u savremenom ruhu odlično primljen među mlađom publikom, posebno tinejdžerima.

Kada ste mladi, besni i neuklopljeni, mogućnost pretvaranja u biće koje je ultra-kul otpadnik i trpi nikog i ništa deluje savršeno.

CIRQUE DU FREAK je savršeno oličenje ove ideje: postani vampir i pobegni od svega, pravo u avanturu tvog života. Dva prijatelja, Daren i Stiv, nerazdvojni su od detinjstva, osim što prvi ima savršen život, a drugi je ogorčeno dete iz problematične porodice. Zajedno, pronalaze letak koji reklamira nastup cirkuskih nakaza, gde ubrzo i odlaze. Susret sa vrlo neobičnim i ne-baš-sjajno animiranim džinovskim paukom, kao i njegovim misterioznim vlasnikom, Lartenom Krepslijem, menja živote obojice zauvek.

Kao i slične ekranizacije koje su nastale pod kontrolom producenata očajnih da izboksuju dodatne nastavke i serijale, CIRQUE DU FREAK želi da igra na mnogo polja istovremeno. Kao horor, film nudi baš ništa: delovi koji bi trebali da budu strašni ili pruže bar neku dozu tenzije deluju potpuno plastično. Slično prolazi i na planu komedije, sa izuzetkom neverovatnog Džona Rajlija. Njegovo tumačenje glavnog vampira jednostavno je savršeno – ozbiljno kada je potrebno, ali uglavnom cinično i puno mračnog, melanholičnog humora. Rajlijeve glumačke sposobnosti najbolje su poznate po odličnoj dostavi, dobro prikazanoj u filmovima poput TALLADEGA NIGHTS: THE BALLAD OF RICKY BOBBY, ali čovek zaista uverljivo prikazuje ogroman niz emocija, čak i u ovako nerealnom okruženju. Tužno, Rajlijev talenat takođe podvlači inertnost i apatičnost mladog Darena Šana, koji tumači Darena.

CIRQUE DU FREAK, pored težnje da prati stazu koju je utabao TWILIGHT serijal, najbolje funkcioniše kao nešto vrlo retro: omladinski film iz osamdesetih godina 20. veka. Ekscentrični likovi, osećaj avanture i odlaska u nepoznato, sa podvučenom pričom prijateljstva i teškoća odrastanja samo su neke ideje na kojima su se bazirala ostvarenja kao odlični THE LOST BOYS.

Njih ima i u ovom filmu, ali se plašim da su njegovi tvorci previše želeli da budu moderni i aktuelni da bi se zaista usmerili u ovom pravcu. Samim tim propustili su šansu da naprave nešto stvarno pamtljivo, umesto ostvarenja koje isuviše smrdi na hladan proračun nekog holivudskog marketing odeljenja.

Ukoliko želite da pročitate još recenzija bacite pogled na autorov blog TV Program i Film.

Komentari: