Crna rupa koja uništava galaksije

Crna rupa NGC 1277 je uspela ne samo da obori rekord po veličini i masi, već je tokom svog života teško ranila dve galaksije!

Poznati teoretski fizičar i astronom Lawrence Krauss je rekao da je svemir toliko velik i star, da se stvari koje mi smatramo da su veoma retke u njemu dešavaju svakog dana. Jedan od takvih retkih stvari je činjenica da su naučnici odavno izračunali koja je prosečna težinecrnih rupa koje se stvaraju u centru svake galaksije. Ta masa je jedna desetina jednog procenta mase cele galaksije.

Prošlog novembra je to predviđanje višestrukno nadmašeno sa pronalaskom crne rupe u centru galaksije NGC 1277 koja u sebi ima neverovatnih 14% mase te galaksije! Ovakva neverovatno velika crna rupa koja je 17 milijardi puta teža od našeg Sunca (prethodni rekorder je bio značajno manji) nije mogla imati jednostavan život, a kompjuterske simulacije su to i dokazale. Naime, prilikom života crne rupe ona u sebe usisava svu materiju koja joj je bliska, a taj proces ponekad dovodi do velikih eksplozija, pogotovo kada aktivne zvezde budu iskidane gravitacionim silama crne rupe. Ovakve eksplozije mogu bukvalno pomeriti crnu rupu iz njenog položaja, pa čak i dati dovoljno sile da se crne rupe izbace iz galaksije.

Po rečima astronoma  Erin Bonning-a i Gregory Shields-a koji su 18. februara izdali naučni rad na sajtu arXiv.org, ovaj džin je definitivno počeo život kao obična centralna crna rupa negde u komšiluku (najverovatnije obližnja galaksija NGC 1275 udaljena “samo” 325 hiljada svetlosnih godina), bila izbačen iz nje konstantnim snažnim eksplozijama (zajedno sa nekoliko hiljada zvezda koje su orbitirale oko nje) i putovala nekoliko milijardi godina brzinom od preko 4 milion kilometara na sat do galaksije NGC 1277  gde se približila njenoj centralnoj crnoj rupi. Kompjuterska simulacija sudara ove dve crne rupe nam prikazuje stravičnu moć prirode – tokom nekoliko stotina miliona godina ove dve crne rupe su orbitirale jedna oko druge, lagano se približavale i povećavale svoju brzinu na tik ispod brzine svetlosti pre nego što su se spojile.

Ova nesvakidašnja borba dveju crnih rupa koja se odigrala na udaljenosti od 250 miliona svetlosnih godina od nas će u narednom periodu biti dodatno ispitana, a naučnici su za sada najviše fascinirani činjenicom da je nova crna rupa izgubila malo mase pri udaru (takozvano “isparavanje”).

Komentari: