CRS-3 SpaceX misija

Za nekoliko dana najbrže rastuća svemirska kompanija testira će vozilo koje ima potencijal da drastično pojeftini orbitalni trasport.

spacex-falcon-9-octaweb-640x427

Kako prenosi Extremetech, 16. marta SpaceX planira da testira svoj sistem za “meko” sletanje orbitalnih letelica. Plan je da Falcon 9 raketa, na putu za redovno snabdevanje ISS-a, umesto stadardnog pada u okean nakon završetka faze, iskoristi RLV (Reusable launch vehicle) sistem i postepeno se spusti nazad na Zemlju. Ranije smo pisali o uspešnoj probi Grasshopper vozila, a sada će princip biti primenjen na Falcon osnovi. Nakon poletanja i završenog posla, raketni buster za prvu fazu će iskoristiti Merlin raketne motore i početi kontrolisano spuštanje, a ostatak letelice nastaviti ka stanici. Za ovaj test predviđeno je sletanje u more zbog bezbednosti, ali ukoliko bude uspešan, rakete (postepeno i busteri za sve ostale faze) će se vraćati na samu lansirnu rampu.

Proce bi trebalo da dovede do drastičnog smanjenja troškova za svemirski transport. Trenutno, rakete se koriste samo jednom nakon čega završe na morskom dnu. Iako gorivo jeste skupo, oprema je višestruko skuplja (rakete za ovu vrstu posla koštaju oko 100 miliona US dolara) i ušteda na njima mogla bi da čak desetak puta smanji cenu letova.

Sve vesti o uspehu tesitranja ovog 16. marta pratite na našem portalu.

Komentari: