Curiosity pravi “istraživačku pauzu”

NASA rover na Marsu napravio je pauzu u svom putovanju sa ciljem sprovođenja “usputnog istraživanja”.

_69868682_mountsharpNakon dva meseca neprekidne vožnje, Curiosity rover zaustavio sa na nekoliko dana radi obavljanja istraživanja. Šire gledano, NASA misija trenutno ima za cilj Mount Sharp, veliki vrh koji dominira Gejlovim kraterom. Budući da je putovanje dugačko 8 kilometara, rover bi trebalo da putuje još oko sedam meseci, ali će usput praviti dodatne četiri “istraživačke pauze” poput ove.

U ovom trenutku, Curiosity ispituje stene ispod svojih točkova, i upoređuje ih sa prethodnim nalazima na drugim lokacijama. Upkos predmetu interesovanja, rover neće koristiti bušilicu, već će sve podatke dobiti putem daljinskog osmatranja. Kao i u slučaju velikog otkrića konglomerata, formacije kamena koja na Zemlji nastaje pod uticajem tečne vode, i ovde su senzori usmereni na slične tvorevine.

Sa tehničke strane, NASA je veoma zadovoljna roverovom sposobnošću za putovanja. Curiosity je do sada prešao 2.9 kilometara na Crvenoj planeti, a 5. septembra ove godine u jednom danu 141 metar, što je trenutni rekord. Nadamo se da će nastaviti rover nastaviti da nam šalje dobre vesti.

Hvala BBC.com za originalnu vest.

Komentari: