Curiosity samo što nije stigao na Mars

Ostalo je još nedelju dana do dugo očekivanog sletanja najambicioznije rover misije u istoriji ljudskog istraživanja svemira.

Na stranicama Phtotintide-a smo već nekoliko puta spominjali vesti o jednoj od najvažnijih aktivnih svemirskih misija NASA-e, koja će sigurno pomeriti granice našeg znanja o istoriji crvene planete i mogućnošću nalaženja davnog (ili možda trenutnog) života na njoj. Posle više od 8 meseci leta i 567 miliona pređenih kilometara, sonda Mars Science Laboratory u kojoj se krije najveći i najbolje napravljeni svermirski rover koji je ikada  poslat u svemir se najzad približila Marsu i ušla u finalnu zonu priprema za sletanje.

Sledećeg ponedeljka u 7 sati i 24 minuta pre podne po našem vremenu, MSL će zahvatiti gornje slojeve Marsove tanke atmosfere i početi svoj sedmominutno “pakleno” sletanje koje će podrazumevati ne samo tradicionalne načine atmosferskog kočenja (otpor vazduha, padobrani) već i ekstremno komplikovan sistem raketnih kočnica koji će preko automatizovanog krana i konopaca spustiti rover nežno na površinu Marsa. Ovakav način sletanja do sada nikada nije bio pokušavan, ali su morali da ga upotrebe jer Curiosity teži čitavu jednu tonu i ne može “nasilno” da sleti na Mars koristeći airbag-ove kao njegovi mnogo manji i lakši prethodnici Spirit i Opportunity.

Kao što možete videti na slikama, Curiosity je ogroman rover koji će biti drastično mobilniji od svojih prethodnika, imaće svoj interno nuklearno napajanje koje će omogućiti noćni rad (kao i rad u “zimskim periodima” kada nizak položaj Sunca zaustavlja rad rovera koji preko solarnih panela sakupljaju struju), i naravno impresivan set naučnih instrumenata koji će umnogome pomoći da saznamo više informacija o istoriji i sastavu crvene planete.

Juče je MSL izvršio finalnu (šestu) promenu putanje na svom prilazu, a ova izmena od samo 1 cm/s je pomerila njegovu metu na gornjoj površini Marsove atmosfere za čitavih 26 kilometara. Ako sve bude u redu, već u pola 8 ujutru rover Curiosity će sleteti u ravnicu ogromnog Gale kratera za koje naučnici iz NASA-e misle da će ponuditi najbolje lokacije za razna istraživanja.

NASA će uživo prenositi ovaj legendarni događaj na njihovom oficijelnom Ustream kanalu, a redakcija Photontide-a će vas podsetiti na ovo sletanje još par puta tokom ove nedelje.

 

Komentari: