Curiosity se sprema na put do Marsa

NASA je objavila mesto na Marsu, gde će sledećeg leta sleteti ovaj 2.5 milijardi dolara skupi rover.

NASA je juče najzad objavila mesto na koje će sleteti njihov najnoviji rover Curiosity. Za razliku od prethodnih sletanja koji su bili izvršeni na ravnicama, Curiosity će pokušati da izvede precizno sletanje u krater “Gale“, depresiju široku 150 kilometara koja u svom centru ima malu planinu (mesto sletanja je obeleženo na slici). Ova mala izolovana zona Marsa će naučnicima iz NASA-e ponuditi širok spektar lokacija za ispitivanje tokom dvogodišnjeg planiranog rada, a sam rover je ovaj put definitivno spreman za sve vrste terena koje Mars može da mu spremi. On se od starijih modela rovera razlikuje po mnogo većoj težini i veličini (900kg težak i velik kao automobil Mini Cooper), boljem pogonu (maksimalna brzina 300m/h sa automatskim navođenjem, uz predviđanja od 100m/h po lošijem terenu), boljem izvoru napajanja (neće imati solarne ploče, već će koristiti mali nuklerani reaktor koji će mu omogućiti rad noću i u svim godišnjim dobima) i 80 kilograma naučne opreme.

Od najbitnijih instrumenata spomenućemo tri kamere (jedna koja je ugrađena na kućište, jedna na robotskoj ruci i jedna koja će snimati površinu Marsa pri sletanju), ChemCam (skup instrumenata koji će meriti elementarni sastav stena i zemljišta uz pomoć lasera koji može da sprži mali deo stene na udaljenosti od 7m), APXS (rengen uređaj koji će skenirati površinu), CheMin (uređaj koji će indetifikovati sadržaj nađenih minerala), SAM (detektor organskih materija iz atmosfere i čvrstih uzoraka), RAD (merač radijacije u Marsovoj atmosferi čija će merenja odrediti koliko će zaštite morati nositi budući astronauti), detektor vode, detektor atmosferskih promena, itd. Naravno, glavna misija koju rover ima je potraga za životom (trenutno prisutnom ili ostacima koji su sačuvani ispod površine ).

NASA-ina misija “Mars Science Laboratory” koja će sa sobom poneti rover Curiosity će poleteti sa lansirne rampe u Hustonu između 25. Novembra i 18. Decembra ove godine, a sletanje na Mars će se odigrati tokom sledećeg Avgusta. Ovaj događaj će sigurno preko interneta pratiti milioni ljudi širom sveta, a NASA je ubeđena da će novi inovativni sistem sletanja (pogledajte na video snimku) uspeti da veoma nežno spusti Curiosity na površinu crvene planete.

Komentari: