Curiosity spreman za sledeću fazu misije

Prema NASA navodima, najveća robotizovana planetarna sonda trenutno u svemiru spremna je da u potpunosti započne svoje putovanje po crvenoj pustinji.

Ukoliko ne dođe do neočekivanih komplikacija, Curiosity bi već ovog petka mogao da počne sa fazom misije koju NASA opisuje rečima ”vozi, vozi, vozi”.

Od sletanja 6. avgusta, rover je prolazio kroz mnogostruke provere i kalibraciju opreme koje je sprovodio tim NASA inženjera. Poslednje što Curiosity očekuje na ”sistematskom” jeste testiranje robotske ruke, nakon čega će kontrola rovera preći na naučni tim JLP-a (Jet Propulsion Laboratory).
Drugim rečima, u ranim satim subote po našem vremenu, zaista počinje njegova istraživačka misija.

Prva prava destinacija jeste lokacija nazvana ”Glenelg”, udaljena 400 metara od trenutne pozicije rovera. Tamo su satelitska snimanja identifikovla prostor gde se tri različite vrste geoloških formacija sreću. Tokom puta, roverovi alati i robotska ruka, do sada samo testirani, biće u potpunosti primenjeni na istraživanje mineralnog sastava jedne stene.

Istovremeno, rover bi trebalo da snimi prizore prolaska Fobosa i Demiosa (prikazani na slici), marsovskih satelita, ispred Sunca, što je pojava koja se dešava jednom godišnje.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: