Curiosity je sleteo!

Prva faza Mars Science Laboratory misije je uspešno završena sa savršenim sletanjem rovera Curiosity na površinu Marsa!

Posle 8 godina planiranja, izgradnje, i nestrpljenja, jedna od najambicioznijih misija NASA-e još od kraja Appollo projekta je uspešno završena! Jednu tonu težak rover Curiosity je prošao milione kilometara brzinom od oko 16 hiljada kilometara na sat, zakočio kroz tanku atmosferu Marsa na oko 2 hiljade kilometara na sat, usporio sa padobranom na 250 kilometara na sat i na kraju pomoću inovativnog raketnog sistema dotakao površinu Crvene Planete sa planiranom brzinom od samo 0,6 metara u sekundi. Bukvalno ceo proces sletanja je protekao bez ikakve greške, i zaposleni u kontrolnoj sobi EDL (Entry Descent and Landing) odeljenja NASA-e su imali zadatak samo da prate informacije koje su im stizale sa udaljenog Marsa i aplaudiraju na raznim stadijumima sletanja.

Kao što vidite, uspešno sletanje je bilo propraćeno velikim slavljem, a Curiosity je u roku od nekoliko minuta počela da šalje prve slike u 64×64 i 256×256 rezolucijama sa 2 od svojih 17 kamera.

U sledeće 2 godine, rover Curiosity i internacionalni tim naučnika iz NASA-e će vredno raditi na istraživanju istorije Marsa i traženju dokaza da je ova planeta nekada stvarno imala uslove pogodne za život.

Evo snimka trenutka sletanja, reakcije u kontrolnom centru misije i dobijanja prve dve slike sa površine:

 

NOVI SADRŽAJ – Snimak prve pres konferencije koji je bio održan posle manje od sat vremena od sletanja Curuisity-a možete pogledati u nastavku članka. Posle početnog petnaestominutnog uvoda od strane šefova i vođa velkih timova u NASA-i, u salu je ušao i EDL tim koji je spustio rover na Mars. Većina konferencije se naravno fokusirala na njih i njihove utiske o sletanju. Sledeća pres konferencija je zakazana za danas u 18h po našem vremenu.

Komentari: