Denis Tito šalje ljude do Marsa do 2020. godine

Glasine se šire internetom da Denis Tito, prvi svemirski turista, planira da pošalje kapsulu sa ljudskom posadom do Marsa do 2020. godine.

U proteklih nekoliko dana, internetom su počele da kruže glasine da preduzetnik Denis Tito, koji je u 2001. postao prvi svemirski turista namerava da lansira privatno finansiranu misiju sa ljudskom posadom (čiji će i on biti sastavni deo) do Marsa u 2018. godini. Detalji će biti najavljeni sledeće nedelje, ali rani izveštaji pominju misiju sa povratkom koja bi trajala 501 dan.

Spekulisanja su počela kada se pre par dana probila vest o istorijskoj “Misiji za Ameriku” sa nazivom “Planete se poravnavaju za svemirsko putovanje generacije”. Ovo saopštenje za medije objavila je aerosvemirska marketinška agencija Griffin Communications Group u ime Inspiration Mars Foundation, misteriozne neprofitne organizacije pod vođstvom sedamdesetdvogodišnjeg svemirskog putnika i preduzetnika Denisa Tita.

Ukoliko u ovim glasinama ima istine, Tito i njegov tim će najverovatnije koristiti SpaceX Dragon kapsulu koja je prošle godine postala prva komercijalna letelica koja se spojila sa Internacionalnom svemirskom stanicom, i još uvek netestiran Falcon Heavy Rocket sistem lansiranja. Ako Tito sakupi dovoljno sredstava, a Dragon kapsula se pokaže kao pogodna za ljudsku posadu, najverovatnije neće biti niti sletanja na planetu niti orbitalne misije – samo proletanje pored Marsa i povratak na Zemlju. Međutim, Dragon kapsula će prvu ljudsku posadu preneti do Internacionalne svemirske stanice tek 2015. godine, što ostavlja malo vremena za dodatna testiranja i pripreme. Nesigurno je takođe da li Dragonova radijaciona zaštita dovoljno dobro štiti posadu na tako dugačkom putu i na kraju naravno psihološke prepreke s obzirom na velik vremenski period koji bi posada morala da provede u veoma skučenom prostoru kapsule.

Programska šema IEEE Svemirske Konferencije sledećeg meseca navodi Titoa kao glavnog govornika u temi “Analiza mogućnosti slanja ljudske posade na Mars u 2018. godini”.

Hvala i09 sajtu na ovoj vesti.

Komentari: