Deus Ex: Human Revolution opis

Saznajte da li je poslednji deo ove kultne SF franšize vredan vašeg vremena.

Niko nemože poreći da je prvi Deus Ex 2000. godine napravilo pravu revoluciju u svetu video igara. Napravljena pod vođstvom John Romero-a (koji je nekoliko godina ranije napustio studio iD Software, frustrian činjenicom da oni ne žele da prave komplikovanije igre od besomučnih FPS pucačina) i Warren Spector-a (koji je 1994. godine napravio hit Cyberpunk RPG igru System Shock), projekat Deus Ex je igračima ponudio do tada neviđenu količinu slobode za prelazak igre. Svaka misija se mogla preći na nekoliko načina – rambo pucanjem, šunjanjem u senkama, diplomatijom, kompjuterskim hakovanjem i velikom slobodom istraživanja terena i pronalaženja aleternativnih ruta do ispunjenja misije. Tokom narednih godina, kult ove igre se non stop pojačavao, a čak ni veoma loše ocenjeni nastavak Deus Ex 2: Invisible War nije uspeo da umanji njen uticaj na današnju igračku scenu (što najviše možemo primetiti u hit franšizi Bioshock od studija Irrational Games). Tokom prethodnih 10 godina, igrači širom sveta su neumorno radili na mnogim modovima Deus Ex igre, uvek održavajući njenu popularnost na viskom nivu (danas možete celu kampanju odigrati u kooperativi, ili sa prerađenim DX10 engine-om).

Deus Ex: Human Revoltion je bio oficijelno najavljen sredinom 2007. godine od strane studia Eidos koji je posle kraha Ion Storma ugrabio prava od Deus Ex franšize. Tokom četvorogodišnjeg rada na igri developerima je pomogao i japanski igrački konglomerat Square Enix, koji je počekom 2009. godine kupio kompletan Eidos u pokušaju da prošire svoj uticaj i na teritorije Amerike i Evrope. Iako su developeri iz Eidos Montreala non stop govorili da su oni sam najveći poštovaoci orginalne igre, fanovi su godinama pudno pratili sve vesti, trejlere, i sa velikom dozom straha i nade su čekali da vide kako će finalni proizvod izgledati. Posle svog ovog čekanja sa radošću možemo reći da je Deus Ex Human Revolution dostojan nasledik orginala, i da su developeri uspeli da modernizuju ovu framšizu uvodeći nekoliko novina u gameplayu, ali ipak ostavljajući ključne osobine orginala netaknute.

 

Zamišljena kao prequel, događaji ove igre su smešteni u 2027. godinu (čitave dve i po decenije pre početka Deus Ex 1) i prati život Adam Jensen-a, vođe osiguranja futurističke vojno/medicinske korporacije Sarif Industries. Jensen (kome je glas odlično pozajmio glumac Elias Toufexis) na samom početku igre uspeva jedva da preživi teroristički napad na Sarif kompaniju, i posle šestomesečnog lečenja se vraća na posao potpomognut raznoraznim mehaničkim agumentacijama koje su bile ključne za spašavanje njegovog života. Posle veoma malo istraživanja, Jansen shvaća da je misteriozni teroristički napad bio samo vrh ledenog brega i brzo upada u centar multinacionalne zavere koga ga šalje u istraživanje nekoliko odlično zamišljenih cyberpunk lokacija. Vizuelno i narativno gledano, developeri iz Eidos Montreala su fantastično uspeli da prikažu svet u kome su mehaničke agumentacije uvele veliki razdor u ljudsku civilizaciju. Korporacije žele da što više iskoriste agumentacije u vojne i medicinske svrhe (poboljšanje ljudskih čula, izdržljivije ljudsko telo, supervojnici, itd), religiozna organizacija „Human Front“ se iz petnih žila trudi da zabrane nekontrolisani razvoj ove opasne tehnologije koja je prekinula prirodni tok ljudske evolucije, a skriveni vladari iz senke pokušavaju da skroje sudbinu celog sveta. Kroz svaku poru igre ova borba je lako očigledna – od sukoba na ulicama Detroita, do visokih oblakodera svetske megasile Kine.

Kao što smo ranije spomenuli gameplay je modernizovan, ali mnoge novine moderne igračke industrije su i ovde prisutne (na primer Health Bar je regenerativan, ali veoma brzo se troši u borbi). Najveću izmenu je dobio segment šunjanja. Adam Jencen sada može da se pripije uz bilo koje ravne površine (po uzoru na popularne Gears of War igre), ali odličan sistem unapređivanja skilova daje mnogo više mogućnosti za šunjanje (kratkotrajna nevidljivost, nečujno hodanje i sl). Skoro svi specijalni potezi traže od vas da imate dovoljno energije, a njeno punjenje je rešeno na veoma zanimljiv način. Ako imate na primer 5 energetskih baterija i potrošite nekoliko, automatski će se napuniti samo poslednja aktivna baterija. Sve ostale ispražnjene morate manuelno napuniti preko posebne hrane, a ona se tokom igranja može naći u veoma ograničenim količinama. Ovaj način korišćenja specijalnih poteza (automatska “hand to hand” borba protiv protivnika, nevidljivost, rušenje zidova) veoma doprinosi podizanju napete atmosfere u igri. Nemožete ih koristiti non stop, ali kada ih iskoristite rezultati su veoma zadovoljavajući. Iako je igranje na akcioni način moguće, igra će vas mnogo više nagraditi ako se šunjate, izbegavate borbu i tražite skirivene načine za putovanje po terenu (XP bonusi su mnogo veći, i možete pronaći jako puno dodatne opreme i naoružanja). Tokom 20 sati dugačke kampanje, moći ćete posetiti mnogo lokacija, odraditi širok spektar veoma zanimljivih misija, a konstantni obrti u priči odlično drže pažnju do samoga kraja igre. Jedini pravi nedostatak je (na svu sreću) mali broj borbi protiv boss karaktera, koji su veoma teži od ostatka igre. Namerno nismo hteli da opišemo detaljnije događaje koje se dešavaju tokom kampanje, a samo ćemo napomenuti da se tokom igre nemože sresti nijedan karakter iz orginalnih igara (što ostavlja mogućnost da se oni pojave u nastavcima).

Grafički engine je odlično optimizovan i igrači sa slabijim konfiguracijama će sigurno moći uživati u ovoj igri. Kvalitetnija grafička kartica nije potrebna (dve godine stare kartice iz srednjeg segmenta su dovoljne da se igra igra sa maksimalnim podešavanjima), ali igra će veoma ceniti prisustvo quadcore procesora. Ako ste fan orginalne igre, ako su vam se u prethodnih par godine svidele mnogobrojne akcione RPG igre, ili se prvi put srećete sa ovom franšizom,  Deus Ex Human Revolution (PC, Playstation 3, Xbox 360) predstavlja pravu igru za vas.

Komentari: