Diablo 3 stiže 15. Maja!

Dugo očekivani treći deo popularne franšize iz Blizzard Entertaimenta će ovog proleća najzad stići u ruke igrača.

Uticaj koji je Diablo 1 imao na industriju video igara je bio stvarno monumentalan. Era igara u kojoj su igrači lagano istraživali tamnice u “pozeznom” maniru se najzad završila, i desetine igara su oberučke privatile novitete koje je Diablo doneo sa sobom u decembru 1997. godine – jednostavan i brz akcioni način igranja, beskrajne tamnice iza kojih se kriju sve jači i jači protivnici, zabavan kooperativni mod igranja, lako razumljiv način unapređenja glavnih likova (koji su uz malo ulaganja mogli da koriste skoro svu opremu i magije), i jedinstven sistem sakupljanja opreme koji vas je sistemom konstantnih malih nagrada terao da igrate bez prestanka. Iza svakog ćoška se krilo malo bolje oružije, a iza svakih vrata malo bolji armor… I tako do nedogleda.

I pored neverovatno velikih očekivanja igrača, Diablo 2 (izdat sredinom 2000. godine, expanzija 12 meseci  kasnije)  je uspeo da ispuni sve želje i dodatno unapredi svaki segment svog gameplaya. Bolja grafika, veoma impresivne CGI animacije, novi sistemi unapređenja likova (rune, dragulji) i podrška za 8 igrača u multiplayeru su obezbedili neverovatan uspeh koji je rastao iz godine u godinu (2008. godine je čak 11 miliona igrača redovno igralo Diablo 2 i Starcraft preko popularnog BattleNet servisa za online igranje).

Posle skoro 11 godina čekanja Blizzard je danas objavio vest da će se Diablo 3 pojaviti u prodaji 15. Marta. Ako je suditi po stanju trenutno aktivnog beta testa igrači definitivno mogu očekivati stotine sati zabave, nove načine igranja sa 5 zanimljivih klasa boraca, 4 velika okruženja (okolina drevnog šumovitog Tristrama, pustinja, itd), multiplayer podršku za 4 igrača u kooperativnom modu,  i internu podršku berzi opreme u kojoj će se prodaja vršiti i preko internog resursa (zlato) kao i pravog novca. Iako su se mnogi igrači bunili zbog potrebe da moraju uvek imati aktivnu internet konekciju dok igraju ovu igru, Blizzard je tokom poslednjih godinu dana uspeo da uveri većinu igrača da su prednosti ovakog sistema mnogobrojne – varanje i nelegalno nabavljanje “high end” opreme će biti skoro totalno uklonjeno, transakcije u berzi će biti sigurne, a pirati će biti onemogućeni da brzo slome zaštitu igre zbog činjenice da nekoliko bitnih sistema igre se proračunava na Blizzardovim “cloud” serverima.

Sve što nam sada ostaje da uradimo je da strpljivo sačekamo da prođu ovih 2 meseca koje nas dele od trećeg sukoba sa Diablom (i kupimo par jeftinih miševa koji će sigurno biti uništeni do kraja ove godine).

 

Komentari: