Duke Nukem Forever je najzad izašao

Najzad smo dočekali taj dan. Legendarna video igra Duke Nukem Forever je posle 14 godina produkcije u studiju 3D Realms najzad izašla. Nažalost, jedini komentar koji im možemo dati je “džaba ste krečili”.

Posle 14 godine razvoja, nebrojeno izmena u timu koji ju je pravio, nekoliko promena engine-a i totalnih rebootova produkcije, Duke Nukem Forever je najzad izašao! Ovaj nastavak legendarne FPS igre iz sredine 90-tih je u protekloj deceniji bio centar kontraverzi i jedan od navećih kultnih projekata koji je ikad postojao u svetu video igara. Mnogi su davno prestali da veruju da će igra ikada izaći, a bankrot studija 3D Reamls je skoro stavio poslednju tačku na ovaj projekat. Na svu sreću (ili nesreću), američki studio Gearbox je uspeo da otkupi i preuzme prava ove franšize. Oni nisu najavili izlazak totalno nove igre, nego su sklopili sve gameplay elemente koji su bili napravljeni u zadnjoj verziji igre koju je pravio 3D Realms (ne zaboravite igra je menjala grafički engine i kompletan gameplay nekoliko puta tokom svog razvoja). Pre nekoliko dana finalna verzija igre je puštena u javnost i prvi utisci nikako nisu povoljni. Novinari i igrači su obrušili lavinu kritika na ovu igru, najviše negodujući zbog loše grafike, prastarog gameplaya, loših kontrola, a jedine svetle sekcije igre su humor i faktor nostalgije. Da je DNF u ovakvom izdanju izašao pre jedno 5 godina, možda i ne bi ovako prošao. Prosečna ocena igre se kreće oko 56/100, a evo i nekoliko komentara stranih novinara:

  • Eurogamer 3/10 – “…vaš novac i vreme će bolje biti utrošeni sećajući se Duke Nuke-ove legendarne prošlosti, nego preživljavajući ovog monstruozno sklopljenog naslednika.”
  • IGN 5.5/10 – “Ovo je zamućena hipokritična vežba iritacije sa solidnom mehanikom pucanja i dobrim dizajnom neprijateljskih napada.”
  • Destructoid 2/10 – “Niko ne bi trebao da se smiluje na ovu očajnu, beživotnu, grotesknu malu igru.”
  • Gamespot 3/10 – “Računjući na legendarnu istoriju njene produkcije, možda ćete doći u iskušenje da kupite ovaj “train wreck” od igre. Oduprite se… Ova igra je uzela ikonu i pretvorila ga u predmet ismejavanja, ali niko se ne smeje.”
  • Giant Bomb 2/5 – “Duke Nukem Forever nije dobra igra, ali… barem je izašla, zar ne?”

Komentari: