Patuljci iz filma Hobbit

Novi epski projekat režisera Petera Jacksona će nam u sledeće dve godine dati filmove koji će sigurno nadmašiti njegovu “staru” triologiju Gospodara Prstenova. Glavna okosnica filmova rađenih po knjizi Hobbit se odvija oko družine 13 patuljaka. Upoznajte ih.

Fantazijske knjige legendarnog Engleskog pisca JRR Tolkina su decenijama opčinjavale fanove širom sveta. Krajem prošlog veka, malo poznati Australijski režiser Peter Jakson je započeo svoj ambiciozni projekat da na filmsko platno prenese događaje iz Tolkinove triologije Gospodar Prstenova. Posle višegodišnje uzaludne potrage za studijom koji bi finansirao ovakav epski poduhvat, na samom izdahu svojih snaga, Peter Jackson je nazad začuo tu poznatu rečenicu od jednog šefa filmske kuće New Line Cinema: “Bilo je tri knjige… što ne bi napravili tri filma?” Ostalo je bilo istorija. Filmska triologija Gospodara Prstenova je zaradila u bioskopima skoro tri milijarde dolara, osvojila 17 od 30 nominovanih nagrada Oskar, i lansirala Holivudske karijere nekoliko glumaca (ponajviše Viggo Mortensen-a i Orlando Bloom-a).

Osam godina posle izlaska zadnjeg LOTR filma “Povratak Kralja”, Peter Jackson je najzad dobio dozvolu za snimanje adaptacije Tolkinove knjige Hobbit (problemi sa finansiranjem filma su dosta dugo bili problem, ali vlasnik licence MGM je uspeo da obezbedi budžet). Ova malena knjiga predstavlja prequel od triologije Gospodar Prstenova, i ona opisuje putovanje patuljačkog kralja Thorin Oakenshield-a (koga glumi Engleski glumac Richard Armitage) i njegove mnogobrojne patuljačke družine od zelenih livada Okruga, pa sve do njegove drevne domovine koja se nalazi pod opsadom zlog zmaja Šmauga. Veliku pomoć na tom putovanju će mu pružiti i maleni polutan (halfling) Bilbo Bagins (koga glumi Martin Freeman) koji će na tom putovanju u dubinama Maglenih Planina pronaći jedan od najmoćnijih i najopasnijih artifakata Srednje Zemlje – Sauronov prsten moći! Mnogi glumci iz triologije Gospodara Prstenova će ponoviti svoje uloge i u ovom projektu (među kojima izdvajamo Gandalfa, Golluma, Elronda, Galadrijelu i Legolasa), a takođe mnogi novi karakteri će vas sigurno opčiniti. Na slici gore možete videti Thorina, i njegovu družinu od 12 patuljaka. Precizniji opis i veću sliku od svakoga od njih možete videti ovde.

Ova velika avantura će biti podeljena na dva dela – “An Unexptected Journey” će biti prikazan u decembru 2012. godine, a “There and Back Again” godinu dana kasnije. Peter Jackson sigurno ne štedi nijednu paru pri snimanju ova dva filma. Oskarom nagrađivani studio WETA će opet raditi na vizuelnim i praktičnim efektima, armija zanatlija je vredno radila na pravljnju mnogih setova i hiljada komada odeće/opreme/oružija, a najbolje digitalne 3D kamere koje novac može da kupi će snimati ovaj film u revolucionarnih 48 frejmova po sekundi (povećani broj frejmova će umnogome olakšati gledanje filma u 3D-u).

Još samo da dočekamo prvi trejler.

Komentari: