Elektronska odmazda u slučaju bombardovanja Sirije?

Dok se Sjedinjene države pripremaju za napad na Siriju, mogućnost odgovora neprijatelja Vašingtona poredstvom globalnih telekomunikacija počinje da se formira kao nikada ranije.

syrian electronic army logoPo prvi put u istoriji, stvara se mogućnost za asimetričan rat koji do sada nije viđen – umesto gerilskih taktika, Sirija, u ovom slučaju vojno znatno slabiji protivnik u odnosu na SAD i njene saveznike, ima na raspolaganju uzvraćanje u domenu internet napada.

Kako prenosi Reuters, grupa po imenu Syrian Electronic Army (SEA) potvrdila je da priprema odmazdu u slučaju bombardovanja ciljeva u Siriji. SEA, misteriozni kolektiv, postao je poznat po upadu u Twitter nalog medijske kuće Associated Press, gde je potom ostavljen tweet koji je objavio da su se dve eksplozije dogodile u Beloj kući. Vest je ubrzo opovrgnuta, ali je sve jedno usled panike i konfuzije na međunarodnim berzama kratkoročno došlo do pada u prednosti od preko 100 milijardi dolara. U pismu koji je SEA poslalal, navode da bi novi napadi imali sasvim drugačiju formu.

Ipak, za SAD dodatnu opasnost predstavljaju savezništva koja SEA poseduje – sigurno je da grupa sarađuje sa Iranom (neki analitičari čak smatraju da je u pitanju iranska organizacija), državom koja takođe poseduje značajan formalan vojni kapacitet u ovom domenu, kao i sada već bogato iskustvo (u napadu, ali i u odbrani). Istovremeno, serveri SEA su navodno locirani u Rusiji, drugom savezniku režima sirijskog predsednika Bašara Al Asada. Budući da rečnik SEA objava i lažnih tweet-ova često uključuje aktuelne američke fraze kao i meme termine, sigurno je sa su članovi organizacije razbacani po celom svetu.

Ove sedmice napadnuti su portali New York Times i Huffington Post koji su objavili da se američka administracija sprema za selektivno bombardovanje. Zanimljivo, SEA je uspela da postavi anti-ratnu poruku na NYT tako što je dobila pristup australijskom provajderu sa kojim portal sarađuje; samo ova činjenica govori da se grupa ne može ignorisati, kao i da su američke kompanije, nesvesno, ugrozile bezbednost kroz proces outsource-ovanja svojih potreba.

Gotovo nema dileme da će, u slučaju napada na Siriju, SAD pretrpeti baraž internet napada. Bankarski sektor će gotovo sigurno biti jedna od meta, uz standardne medijske, a zabrinjavajuće i veliko pitanje jeste da li će i neki od napada uspeti da ugrozi infrastrukturu, poput elektrodistribucije.

Komentari: