Elite: Dangerous

Dejvid Braben, igračima poznat po serijalu Elite, pokrenuo je kickstarter projekat da najzad napravi nastavak ove legendarne igre s kraja osamdesetih i početka devedesetih.

Davne 1984. prva open-ended video igra smeštena u svemir očarala je, tada ne toliko brojnu, igračku publiku. Malo stariji igrači pamte da je Elita čvrsto držala prvo mesto na top listi “Sveta kompjutera” mesecima. Iako po današnjim standardima veoma grafički odskudna igra, Elita je koristila naprednu vektorsku 3D grafiku i proceduralno kreiranje mnoštva zvezdanih sistema među kojima je igrač mogao da leti, trguje i bori se sa piratima. Cela igra je stala u 22 kilobajta memorije. Nastavak Frontier stajao je na jednu disketu, a uz pomoć proceduralne generacije, saddžavao je svih 100.000.000 zvezda sa pripadajućim planetama u našoj galaksiji uz onoliko astronomske tačnosti koliko je Braben tada mogao da postigne.

Mnoge igre pratile su princip Elite uz manje ili više uspeha. Freelancer, Eve Online i Black Prophecy su samo neki od naslova. Eve Online jedina je igra koja je uspela da pruži sličan nivo slobode i otvorenog univerzuma poput Frontier-a.

Sada, posle toliko decenija i mnogo odlaganja, Dejvid Braben traži pomoć fanova u vidu donacija preko kickstarter sajta da dovrši novu verziju Elite koja bi takođe koristila proceduralnu generaciju i ponudila igračima podjednaku slobodu i osećaj istraživanja zaista nepreglednog univerzuma. Evo njegove poruke.

 

Od novina koje Braben najavljuje ukoliko se sakupi dovoljno novca su:

Prelazak na multiplejer sistem igranja. Zbog ovoga, umesto ubrzavanja vremena tokom višednevnih putovanja kroz solarne sisteme podsvetlosnim brzinama, igrači će koristiti lokalni hiperdrajv da brže stignu do svemirske stanice ili planete.

Naprednija proceduralna generacija svemira. U Frontier-u to su bile zvezde, planete i pozicije svemirskih stanica i kosmodroma na površini planeta. Elite: Dangerous će ići mnogo dalje.

Daleko naprednije prilagođavanje brodova. Sa jasnom vizualizacijom unutrašnjosti i strukture broda, igrači će moći da naprave brod koji je u potpunosti njihova jedinstvena vizija.

Posetite Brabenovu Kickstart stranicu ovde i odlučite da li želite da pomognete ovoj legendarnoj franšizi da zaživi opet.

Komentari: