Evropa traži regulativu za svemirske ”avione”

Ove godine, na Farnborough International Airshow u blizini Londona, britanski zvaničnici naveli su da započinju inicijativu koja bi mogla da bude značajan korak ka drastično jeftinijem orbitalnom transportu.

Ministar za nauku David Vilets, govoreći na poznatom vazduhoplovnom sajmu, naveo je da britanske vladine službe, zajedno sa Evropskom komisijom, traže rešenje koje će stvoriti novu regulativu za letelice koje nisu rakete, a koje imaju mogućnost da napuste atmosferu.

”Trenutno, postoji ogroman procep – ne postoji evrposka regulativa za vanatmosferske letelice koje se mogu ponovo upotrebiti u celosti, i takva regulativa nam je neophodna”, izjavio je Vilets za BBC.
Razlog za ovu birokratsku ofanzivu jeste uznapredovao rad na orbitalnim letelicama koje bi poletale sa pista poput aviona, a potom, bez korišćenja odbacivih raketnih motora, napuštale atmosferu i ulazile u orbiti. Jedan od takvih prototipova jeste i Skylon koncept vozilo britanske kompanije Reaction Engines Limited, kao i njihov Sabre engine koncept koji sve to omogućava spajanjem raketnog i mlaznog motora u jedan uređaj.

Pojava ovakvih letelica u komercijalnoj sferi unela bi značajne prednosti u industriju orbitalnog transporta, pre svega satelita, koji bi mogli da budu postavljani bez upotrebe izuzetno skupih, konvencionalnih raketnih sistema transporta.

Komentari: