Filmovi u 2011. godini

Neću rekpitulirati 2011. u filmovima, samo ću vam reći šta, po meni, ne bi bilo loše da pogledate, ako već niste.

Kada na brzinu pogledam listu filmova sa (manjim ili većim) elementima fantastike, ne vidim neku veliku pravilnost, osim što su možda brojčano prisutniji manja ostvarenja koja nisu imala podršku najvećih Holivudskih studija. I da, lista nije rangirana.
Neka prave rang-liste i brojčano ocenjuju umetnička dela samo oni koji to moraju da čine.

 

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Gaj Riči je uspeo da oživi Holmsa, i to uz pomoć Roberta Daunija Juniora, kog je većina početkom 21. veka potpuno otpisala. Drugi deo ne ispušta ni jednu osnovnu ideju, ali daje jednako zabavno ostvarenje.

Contagion

CONTAGION je za OUTBREAK isto što je PLATOON za THE DELTA FORCE. Pametno, zategnuto, hladno i potpuno proračunato, film koji se usudio da sasvim igra na naš um i ni malo na naše srce. Osim toga, ponovo je pokazao da Sodeberg ima šta da traži u fantastici, bez obzira što je svaki put učini, pre svega, svojom.

Fright Night
Rimejk filma koji je danas mnogo više horor nego komedija. Kolin Farel kao uljudni, krvoločni vampir iz komšiluka verovatno je najjači faktor ovog, pre svega veoma zabavnog filma.

Thor
Kostimi od plastike i scenografija od CGI efekata. Ipak, THOR je jedan od retkih filmova koji je uspeo da predstavi drugi svet na zanimljiv i privlačan način, što je faktor gde je većina drugih 150+ milionskih hitova u pokušaju propala.

Sucker Punch

Iako je i ovaj film propao, za mene, on upada u istu kategoriju kao i THOR. Potpuno besmislen i pretenciozan, sa porukom koja je nespretno tempirana – sve jedno, atmosfera hiperboliranog, nadrealnog nasilja u nestvarnim svetovima, za mene je, uz jedan od najbolji soundtrack albuma ove godine, bila više nego dovoljna.

Black Death
Šon Bin ponovo sa mačem, ali ovaj put bez grama optimizma. Inkvizitori, zatucanost, beznađe i mrak, mrak, mrak. Nepretenciozan film za kvarenje i najboljih osećanja.

Hobo With A Shotgun

Anonimni Kanađani pokazali su kako se zaista pravi palp-treš film. Rutger Hauer kao beskućnik-osvetnik sa sačmarom i kofe lažne krvi, uz lošu kameru i napadno osvetljenje. MACHETTE može samo da sanja da bude ovaj film.

Paranormal Activity 3
Najjeftiniji horor sa najjeftinijim forama koje uzrokuju vrlo stvarno poskakivanje sa sedišta. Duhovi u kući i film koji se isključivo trudi da uplaši, i uspeva.

Priest
Mikro-film, u nedostatku boljeg termina. PREIST je zanimljiv jer pokazuje kako ispravna upotreba CGI možde da pomogne da se napravi vrlo kompaktno i zabavno delo o milion puta viđenim post-apokaliptičnim vampirima.

Anonymous
Roland Emerih i šok da je čovek više nego sposoban van svoje regularne ulogu ”svetouništitelja”. Iako je samo alternativna istorijska priča o izvoru Šekspirovih dela, ANONYMOUS ušiva u sebe i veoma ozbiljnu dramu, kao i meditaciju o potrebi da se stvara umetnost.

Paul

Komedija koja udara naučnu fantastiku i to uglavnom ispod pojasa. Delom road-movie, delom prljava komedija dobro poznata Setu Rogenu, i ovaj film uspeva zbog glavnog lika, vanzemaljca Pola koji beži od ”ljudi u crnom”, uz britansku podršku u vidu tandema Peg-Frost koji mu pomažu.

Komentari: