Fizičari tvrde da energija može da se teleportuje bez ograničenja daljine

Kvantna isprepletanost pored trenutnog prenosa informacija izgleda može da prenosi i energiju, sudeći po naučnicima iz Japana.

entanglement

Tim fizičara sa Tohoku univerziteta u Japanu predložio je, za sada veoma teorijski, način teleportovanja energije na daljinu. Tehnika koju predlažu uključuje kvantnu isprepletanost (quantum entanglement), fenomen u kojoj dve subatomske čestice dele isto postojanje. Masahiro Hota, vođa ovog tima, izneo je ovaj predlog u poslednjem izdanju Physical Review naučnog magazina. Njihov sistem koristi svojstva sabijene svetlosti i stanja vakuuma koja omogućavaju trenutno prenošenje informacije o energetskom stanju. Kod kvantne isprepletanosti, dve čestice bivaju povezane iako ne postoji nikakva očigledna veza među njima. Koliko god da su udaljene, menjanje stanja jedne čestice rezultuje trenutnom menjanju stanja i druge čestice.

Ova vrsta teleportacije nema toliko veze sa teleportacijom materije iz Zvezdanih Staza. Prilikom ove teleportacije prenosi se samo energija. Iako na prvi pogled deluje da to nije toliko korisno, potencijal za tehnološki napredak ovakvom tehnologijom bi bio ogroman. Svemirski brodovi budućnosti možda neće morati da nose gorivo . Energija za njihovo putovanje će im se slati sa elektrane na Zemlji ili sa solarnih panela strateški postavljenih blizu Sunca.

Hvala sajtu i09.c0m za ovu zanimljivu vest.

Komentari: