Btw, ako te interesuje nesto tipa "sta je najbolji app za X", slobodno pitaj. Takodje, ako ne znas - free tip - kada pravis Apple ID, napravi hrvatski. Radi s nasim karticama.
Da, to je trenutno Apple-ov *zvanicni* metod za gradjane Srbije. Radi se na tome da Srbija dobije svoj App Store ali ko zna kada ce to biti.
They are bunch of assholes. Moja kartica radi sa svime na netu, ali ne radi sa Apple-om. Moj PayPal plaća sve na natu, ali kod njih "Needs to be in same region as Merchant" šta got to značilo.
Ukratko moj utisak za sada je da je hardver fenomenalan, a softver užasan.
Pa ne radi ti sa svime kartica, samo nisi probao. Ne radi sa vecinom content-related stuff, kao na primer, igre za Playstation. Znam, ne interesuje te to - samo nemoj da mislis da je tu Apple poseban. Ne placa ni tvoj PayPal sve na netu. Probaj da narucis nesto od Wacoma preko PayPal, na primer, najobicniji set nibova, i to cak na EU adresu pa probaj da platis svojim PayPalom koji placa sve. Nope. Ne branim ih, ali tako je kako je, Srbija, sta da ti kazem. Zato ti kazem, napravi hrvatski nalog i radice ti kartica normalno.
Sto se tice uzasno loseg softvera, nesto si ti tu pobrkao loncice. Ono, radio si citavih sat vremena na iOS i vec znas da je uzasno los, zato sto ti se nije kucala lozinka. Jeste, los je softver, 100%.
Ne shvatam ni deo sa passcode, sta ti tu nije jasno. Nije password, posto imas vec svoj password - to ti je lozinka za tvoj nalog. Ovo je passcode za sam device. Znas kako se to zove na Windows? Pin code. Ne, ne zove se "password". Nigde se to ne zove password. Mislim, treba baaaas ono da te je boleo k za to sta radis pa da ne ukapiras sta je passcode. Pocinjem da shvatam Atilu kada pizdi oko kukanja za Windows. Ja sam takav, nemam volje ni snage da procitam ni jednu poruku na Windowsu pa se zalim kada ne radi onako kako sam ja navikao na Mac-u. Ali barem ne kazem da je Windows los operativni sistem, samo da meni idu na jaja neke stvari. Ali ne, ti si otisao korak dalje - jebes performanse, memory management, multitasking, aplikacije - dok si jurio kroz setup nije ti se svidelo, dakle sranje je. Ocekivao si uzasan softver, a on ispao jos uzasniji. Jebiga, moj Android TV me je njakao kroz 10 ekrana samo da bi se pokrenuo, pa ja nisam zbog toga rekao da je sranje OS. Sranje je sto uzasno izgleda i radi sporo

A to sto stalno trazi passcode - da, imas passcode i upisujes ga, nije ti ovo domen freeware-a. Zato imas Touch ID, da ne bi morao da kucas stalno.
Keychain ti omogucava da nikad vise ne kucas passworde. On ti sve pamti. Ja se ne secam kada sam u Safariju kucao lozinku za nesto. Ali jbg, morao sam da podesim i kliknem par puta na 'Agree'. Znam, bilo je tesko.
Odmah da ti kazem, na osnovu ovog sto si napisao, mrzeces svaki sekund rada na tom iPadu. Ozbiljno. I to ce se lepo uklopiti u tvoju sliku i o Apple i o iPhone i sve to. Mogu ja da ti drzim predavanje od pet sati zasto je to dobro, nece ti se promeniti misljenje. Ignorisaces sve sto je dobro i fokusirati se na lose, tako da sam ti se sad ja izrantovao, ti ces sada da ili ne odgovoris na ovo, ili ces mi objasniti zasto je to "objektivno lose" itd. ali brate, bolje nemoj - znam sta ces da kazes sve. Zato, bolje ti to batali lepo, samo ces se frustrirati. Jos ja hteo da ti dam neke preporuke, ali nemam snage za sve sto sledi, stvarno. Ionako bi ti sve to bilo bezveze.