Ja zapravo kotam da iOS ima nešto super ispod haube. Jer stvari idu tako glatko i brzo. Samo je UI i dizajn totalni promašaj. Čak me i žena pitala "Zašto je ovo tako konfuzno?". A ona nema nikakav stav u celoj ovoj Android/Winndows/iOS/OSX raspravi. Poslednje čega se seća je da smo imali Macbook Pro davno i da je bio jako jako dobar laptop i da smo uživali koristeći ga. Tako da zapravo verovatno ima pozitivna očekivanja od nečega što ima jabuku na sebi.
Mogu da razumem da joj je iOS 11 za iPad nejasan. To je bukvalno novo poglavlje za iPad, upao si u periodu apsolutno najvece tranzicije ikad. Na iPadu su ubacili gomilu tih multitasking fora zarad produktivnosti i pokusali da naprave kompjuter od toga. Mogu da ukapiram da je tvojoj zeni multitasking konfuzan, sta se draguje, sta je split screen, sta floating, sta ovo, sta ono. Mislim da je to proporcionalno novim mogucnostima i smatram iOS 11 najboljim tablet OS-om trenutno, ali da razumem zasto je to nekom ko je navikao na drugaciji rad zbunjujuce.
To mi je realna kritika. "Mrzelo me da pritisnem Accept puno puta" je bas prvoklasno kenjanje.
U svakom slucaju iOS na iPadu nije uzasan, ne respektujes ono sta su postigli s njime a to je da je iPad po prvi put laptop replacement za neke ljude. Ne postoji bolji tablet OS trenutno (tipa da radis bez tastature i misa a da budes produktivan a ne samo da konzumiras sadrzaj). To ti garantujem. I onda ti uletis sa tim tvojim "uzasan je", pa to samo govori da ne kapiras sta ta naprava moze i da si joj dao citavih 5 minuta i zakljucio da je iOS sranje.
Postoje jednostavniji OS-ovi koji rade mnogo, mnogo manje. Ako ti treba tablet za Netflix i Quoru, onda je neki Samsung Galaxy Tab jednostavniji za to, i mozda i bolji izbor za tebe.
Ne, ne mislim na onaj 4 digit stuff. Nego ono. Šifra za Apple ID ili šta već.
To se zove password. Ne zove se passcode. Ti si rekao da svi to zovu "password" a samo oni "passcode". Nesto si ti tu pobrkao.
Reči i brojevi. Ono što svi ostali zovu "password". Znaš ono kad odeš na sajt i ispod imap "Foprgot password"? Niko ne kaže "Forgot passcode?"
Ni Apple ne kaze passcode za sifru. Passcode kazu za ono s brojevima. To si ti nesto ozbiljno pobrkao i samo mi govori koliko si negativno pristupio svemu i proleteo bez paznje.
Naravno, znam šta je keychain in general. Ima ga i Chrome, i Unity i šta sve već što ne koristim. Ali to se takođe zove "Would you like [device or software name here] to remember your passwords?" A ne "generate random keychain".
Gde si to, majketi, nasao? To jedino mozda ako nemas telefonski broj pa hoces preko random generisane sifre da radi, ali ukljucis lepo 2 factor autentifikaciju i tu koristis lepo srpski telefonski broj i nema nikakvog random keychaina.
Naravno, moram da prihvatim mogućnost da moj stav o Apple-u utiče na moj stav.
Gari, ne da utice, nego ja mislim da ti to uopste ne mozes vise da gledas normalno.
Ali svet u kojem sam ja ogorčen i vidim samo loše i svet u kojem Apple jednostavno nema dobar UI su potpuno identični u mainfestaciji i nemam načina da ustanovim koji je ispavan. Siguran sam da nije samo "navikao sam da su stvari na drugom mestu" jer imam dovoljno iskustva sa raznim interfejsima tokom svih ovih godina. Mislim, prešao sam sa Maye na Blender koji je veoma, veoma... ono, apsolutno drugačiji interfejs od svega na šta sam navikao drugde.
Apsolutno. I nisi "jako zurio i nervirao se", nego si ulozio vise od 10 minuta da naucis Blenderov interfejs. Pritom nisi mrzeo Blender iz dna duse i trazio razloge zasto je sranje.
Primarni razlog što ljude Blender odbija je njegov UI koji nema skoro ništa zajedničko sa ostalim 3D aplikacijama. I jeste bilo teško navići se na novo, ali ono... navikao sam se. Jer su stvari imale smisla. Samo su bile na drugom mestu.
iOS itekako ima smisla, ali ti to nikad neces priznati tako da je besmislena rasprava.
Loš je UI i dizajn. UI u smislu "gde bi potpuni novajlija potražio ovu opciju?" Skoro kao da nisu ni postavili sebi to pitanje. A dizajn... well, o tome sam već pričao. Jako me frustrira kako ogromna firma koja je ubedila sve da su kraljevi dizajna može da ima toliko amaterski dizan. I da ih ljudi i dalje tretiraju kao kraljeve dizajna.
Zato sto imaju odlican dizajn i jesu kraljevi dizajna. Nadji mi tablet OS koji je bolje resio multitasking, drag & drop, multi window, itd. Ovo je potpuno nov nacin rada, kontam da je tek Windows i macOS konfuzan za ljude koji prvi put u zivotu sednu za kompjuter, samo smo svi navikli na to da kada kliknes strelicom dvaput na nesto da bude to prava stvar umesto da kliknes jednom. Zato je tvojoj zeni Mac jasniji od iPada.
Mene nerviraju te besmislene izjave tipa "amaterski dizajn". Jebiga, Relja, ako stvarno to mislis, onda se ne razumes u dizajn. Ja to, doduse, pripisujem arogantnoj pristrasnosti i negativnim stavovima.
Ali taleko od toga da mi je agonija korišžejne iPad-a. Zapravo uživam jer većinu vremena nemam kontakta sa iOS-om. Ovo mi je uređaj za konzumiranje sadržaja, tako da ono... Quora, Twitter, Netflix....
Probaj na Android tabletu da citas Twitter i Quoru i gledas Netflix u isto vreme.