Guys, imam jedno pitanje za vas:
da se nije pomalo preteralo sa glorifikovanjem Jobsa kao jednog od revolucionara i velikana sadašnjice?
Msm, šta je on to uradio da se tako piše o njemu?
E pa sad, to je naravno diskutabilno, zavisi kako gledas na stvari. Ali jeste uradio puno za kompjutersku industriju, a tu industriju je priblizio milionima ljudi koji je inace ne bi koristili. Posto ja smatram da je ta kompjuterska industrija postala kljucni deo razvoja covecanstva, i kako smatram da su kompjuteri - i to ovi kucni, svima dostupni - direktno vezani za buducnost ljudske rase i put kojim ce ici, rekao bih da je Stiv jedan od bitnijih ljudi u istoriji ove planete. Kazem jedan od, ne rangiram, ne poredim, ali 'jedan od', ok? Naravno, ima ljudi, neke i znam, koji ne daju toliku vaznost informacionim tehnologijama. Irak ih je pun, na primer

Ja govorim o mom sistemu vrednosti, koji delim sa mnogima, ali i ne delim sa mnogim drugima, jelte

I vecinu stvari koje je Apple uradio, uradio je to pod direktnim rukovodstvom Stiva. Iako nije sve sam pravio, bukvalno se moze reci da je zasluzan za sve sto je Apple uradio.
A Apple je zacetnik grafickog interfejsa kod operativnih sistema kucnih racunara, napravili su prvi komercijalni kompjuterski mis, uveli estetiku hardvera na velika vrata, promenili muzicku industriju i nacin prodaje muzike (ovo ni najveci protivnici ne mogu da im ospore, dil koji je Dzobs licno izboksovao sa tvrdokornim izdavackim kucama oko iTunesa je probio led za sve ostalo sto danas imamo u svetu digitalne muzike), redefinisali smartphone i opet promenili industriju prodaje softvera (Windows dobija app store sa osmicom kao glavni izvor win softvera, ne moram da objasnjavam koju tezinu to ima).... Meni, iskreno, nije jasno otkud toliko negativnih emocija prema Apple-u, kada covek razmisli, uradili su jako puno i danas nista sto koristimo od kompjutera, bilo da je to Windows PC, touchscreen smartphone bilo koje vrste ili mp3 player - ne bi bili isti da nije bilo njih. Nokijini jeftini Qt telefoni koje ce sledece godine ljudi kupovati za dinar u Telenoru i koji ce mnogima biti prvi i jedini kontakt sa internetom - ne bi ih bilo da nije bilo Apple-a. Promeniti igru toliko puta, to je stvarno dostignuce.
Cak i da nikad nisi drzao u ruci Apple proizvod, svaki dan se susreces sa posledicama Stivovog pohoda po trzistu. Pored toga, covek je bio jedan od najvecih radoholicara na svetu, osoba koja je imala sjajne govore i fantasticne misli (kakav god on licno bio, poruke su mu fenomenalne). Oko njega se stvorio jedan veliki kult licnosti, ja bih rekao dobrim delom opravdan.
Naravno, moze mu se puno zameriti, naravno da uvek ima budala koji ga velicaju bez ikakvog razmisljanja i naravno da je covek bio biznismen koji je hteo da zaradi. Ali njegova predanost poslu, posvecenost detalju i neverovatni, stvarno neverovatni uspeh je postao inspiracija za mnoge.
Dakle, ne treba gledati na njega kao na coveka koji je doneo skupe igracke na svet. Jos jednom, nije to sto je on sa Apple-om proizveo skupi iPhone ili iMac, vec sta je sa tim proizvodima postigao. Nije toliki uspeh ipod kao naprava, vec to sto je ubedio muzicku industriju da dozvoli LEGALNE mp3 fajlove BEZ DRM zastite - a to je imalo ogromne posledice na citav niz stvari, cak i da nikad u zivotu nisi kupio pesmu legalno, opet je uticalo na nacin na koji ti je muzika dostupna (see any music stores around?

Nije toliki uspeh sto je napravio Mac, vec sto danas i jeftini netbook koji ima Windows 7 ima gomilu stvari zbog tog Mac-a. Nije toliki uspeh sto je doneo iPhone i iPad na svet - vec sto je tim iPhone-om i iPadom bukvalno promenio kompjutere. Zapravo, oni su pravili tablet, kada su zakljucili da je bolje prvo da izbace telefon. Ali ako gledamo to kao jedan proizvod, kao ideju (naprava sa akcentom na internet, distribuciju i konzumiranje sadrzaja) - taj proizvod je promenio skoro sve buduce proizvode drasticno. Pogledaj Windows 8 na sta lici - kada za par godina kupis novi PC, makar bio i najjeftiniji, najobicniji PC koji tera novi Windows, ti ces koristiti direktnu tekovinu Stiv Dzobsovog novijeg rada. Kao sto je, em, danasnji Windows tekovina Stiv Dzobsovog starijeg rada.
E sad, sami proizvodi su, posto kostaju koliko kostaju, dobili epitet elitistickih igrackica i u tom smislu, mnogi su poceli da zanemaruju ono sto se krilo iza tih igracaka. iPhone, iPad, iMac - to je samo manifestacija ideja koje su zaista promenile stvari drasticno. I u svetu kompjutera i van njega. U sustini, danasnja kompjuterska online revolucija ne bi bila moguca bez Stiva. A ta revolucija menja svet iz dana u dan.
Sto se mene tice, Stiv je promenio svet. Ima jos par ljudi koji su to ucinili i uopste necu da poredim njihovu vaznost. Ali da je Stiv jedan od njih, jeste.
A da li se previse pise o njemu? Pa, to sad ne zelim da komentarisem. Meni je uvek krivo kada neko umre i mislim da, nekako, ni jedna kolicina emocija nije dovoljna da opise gubitak coveka - bilo kog. Meni nikad nije previse tuge za nekom osobom koja nije tu. Plus, covek je umro od raka, ne tako mator, u periodu koji bi bio vrhunac njegove inace megauspesne karijere. E sad, naravno, neki ljudi po prirodi svog posla, da tako kazem, dobiju vecu kolicinu paznje. Mislim, kada je princeza Dajana umrla, naravno da je pola pop muzicara komponovalo tuzne pesme i da nije bilo sanse da izbegnes zaljenje za njom. Sad, ne verujem da ce Ledi Gaga da peva o Stivu, ali ce, naravno, kompjuterska i online populacija da o njemu govori. A kako je danas upravo doba sharinga, socijalnih mreza, pametnih telefona i dostupnih kompjutera - kako da kazem a da ne zvuci kao crni vic - tajming smrti je, ovaj, pravi za tako nesto. Da je Stiv umro pre 10 godina, ne bi ni upola ovako pricali o njemu. Kao sto se nekad, recimo, smrt nekog kralja dozivljavala mnogo tragicnije nego da, recimo, sada neko od neke poznate kraljevske porodice umre. Ne volim sto ovako pricam o zivotu i smrti, svaki zivot je dragocen - ali shvatas sta kazem.
A da je Stiv zasluzio da se o njemu prica, jeste. Tako da, moj odgovor na tvoje pitanje bi bio: ne, kada se sve uzme u obzir, nije se preteralo.