Heh... Moram da se umešam pošto vidim da stalno pominjete Kindle 
Jel može neko da mi kaže da li to čudo može da se kupi kod nas ili mora da ide varijanta sa naručivanjem preko? Imam prijatelja koji prosto guta knjige a već par puta pominje kako hoće da ga nabavi pa cenim pošto mu ide rođendan možda neće biti loše iznenađenje da mu nabavim jedan.
Interesuju me takođe i preporuke za veličinu koju bi bilo dobro nabaviti i naravno tip (pretpostavljam da prostoje razlike u kvalitetu prikaza kod različtiih tipova). Sve ostale informacije su dobrodošle naravno.
Nisam siguran da je ovo za shoutbox (jel' vreme za Kindle spiritual discussion zone ?

). Skracena verzija:
Imas cetiri modela. Kindle, Kindle Touch, Kindle Keyboard i Kindle DX.
Kindle - najmanji i najjeftiniji u 6" porodici, wifi only. Preporuke. Ovo treba svima, ostali su svi za neke specificne slucajeve. Za razliku od ostalih modela nema audio. 2GB flash-a (~1000 knjiga) i nesto manja baterija od ostalih modela (jedno punjenje je dosta za oko 1000 stranica)
Kindle Touch - ima 6" touch-screen, koji je savrseno nepotreban za chitanje, cak kontraproduktivan posto umesto veeelikih gumbova sa obe strane sada moras da razmazujes displej. WiFi ili 3G (3G coverage vazi i za srbiju koliko vidim, ali sumnjam da ljudi zele da kupuju knjige preko amazona, tako da koga briga, jel). Zasad se prodaje samo u Americi. 4GB flasha, jedno punjenje oko 1500 stranica.
Kindle Keyboard - "stari" kindle, tastatura ga cini malo prevelikim s obzirom na velicinu 6" displeja, a tastatura je za 99% ljudi nebitna, osim ako redovno pravite beleske. Malo sporije osvezava skrin od prethodna dva, ali nista katastrofalno. WiFi ili 3G, 4GB, 1500 stranica po punjenju. Ja imam ovaj model.
Kindle DX - veliki "stari" kindle, ima 10" displej, inace otprilike isto kao Kindle Keyboard, uz napomenu da je SUPER SKUP, tj. kosta 3-4x (tri-cetiri) puta (!) vise od prethodno pomenutih kindlova. WiFi ili 3G.
Kindle Fire - ovo nije e-citac, tj. nema e-ink displej. Tablet ko tablet (android).
E sad, medjunarodna kupovina... Amazon nema predstavnistvo u Srbiji, tako da ostaje regularno "International" izdanje, koje je podosta skuplje od lokalizovanih varijanti. Moja preporuka je stoga:
a) Nadji prijatelja u Americi da ti posalje. Tamo Kindle koshta 79$, mal'ne dzabe
b) Nadji prijatelja u EU zemlji koja ima Amazon (UK, DE, FR i sl). Kindle = 100E.
c) Ako bas nista od toga nema, naruci international. To je 109$ + postarina + carina/pdv/koznasta. Meni u Finskoj to ispadne oko 130E mjkmubzju.
Sve u svemu super stvar. Bio sam malo skeptican i obzirom da imam vec dva tableta (profesionalna deformacija), ali se fantasticno pokazao, portabl, nema da brigas o bateriji, dushu dalo za outdoors chitanje (plazhe, autobus(ke stanice), etc).