"Čini se skoro apsurdnim da smo mi 'primitivci' bolji svemirski putnici nego ti visoko-razvijeni, izvanredno inteligentni i prilagodljivi novi ljudi. Razlog za postojanje ovog paradoksa najbolje je objašnjen u studiji jednog vulkanca o prvim godinama postojanja Zvezdane flote, kada su nestanci brodova, odmetanja i pobune posada, doveli do gotovo potpunog prekida istraživanja spoljašnjeg svemira. Ovaj nekada osporavan izveštaj tvrdio je da su ti misteriozni gubitci bili neposredno prouzrokovani činjenicom da su norme za prijem u Zvezdanu flotu bile opako visoke. Razumljivo, verovalo se da će takvi kvaliteti biti od koristi u savlađivanju neobično raznovrsnih obrazaca života sa kojima se posade zvezdoplova sreću tokom istraživanja spoljašnjeg svemira.
Ispostavilio se da istini odgovara ponešto od suprotnog. Problem je bio u tome što pre ili kasnije članovi posade zvezdoplova moraju neizbežno da dođu u kontakti sa oblicima života koji su razvijeniji i napredniji od njihovog. Ovo bi se obično završavalo tako što ti izvanredno inteligentni i elastični umovi koje je u svemir poslala Zvezdana flota nisu bili u stanju da se odupru, već bi ih, konačno, zavele više filozofije, stremljenja i nivoi svesti s kojima bi se susretali."
Kirk kasnije kaže kako je njegova generacija jedna od prvih u floti koje su odabrali upravo zbog manjka te "živosti uma". ukratko kako ja vidim stvari, novi ljudi, tj. Zemljani in general su postali neki hipsteri i new age fanatici, nesposobni da slušaju naređenja. Tu na scenu stupaju stare dobre sirovine kao što je Kirk, koji, kad se susretne sa naprednijom vrstom, spremi par torpeda za nedaj bože i zbari par njihovih ženki.

Super mi je i kako u jednom trenutku poriče homoseksualnu vezu sa Spokom o kojoj mnogi hipotetišu