Autor Tema: Darko Suvin i SCI&FI  (Pročitano 7404 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže scififilip

  • Recruit
  • *
  • Poruke: 34
  • sf teoreticar,slikar,diskofil
    • SCI&FI udruženje građana
Darko Suvin i SCI&FI
« poslato: 21.06.2012 10:11:37 »

 
Darko Suvin i SCI&FI udruženje
9 maja 2012 godine u Rektoratu beogradskog univerziteta umetnosti imali smo ogromnu čast, zadovoljstvo i priliku da prisustvujemo predavanju o naučnoj fantastici koje je održao Darko Suvin jedan od 10 svetski najpoznatijih teoretičara naučne fantastike. Suvin je jedan od mojih idola, i bio sam veoma uzbuđen što ću ga upoznati. To je, otprilike, kao da igrate košarku u nekom nižerazrednom klubu,a onda dobijete priliku da se upoznate sa Majkl Džordanom, pričate s njim, slikate se, potpiše vam se na knjigu, primi poklon od Vas, veoma se pohvalno izrazi o vašem radu i sl.

Znači, posle završenog predavanja koje je trajalo 45 minut, sekretar udruženja Tihomir Jovanović-Tika i ja predali smo poklon (fanzin Terra,dvd sa naše sf konvencije SFTERRACON 2009,propusnicu, bedž, kalendar, bukmarks  sve to u kesi sa logom udruženja). Slikali smo se sa njim i zamolili da se potpiše na njegovu najnoviju knjigu ’’ ’’ koju sam inače, kupio čim je izašla i verujem da je retko ko u Srbiji ima,što je on rado učinio. Gospodin Suvin pažljivo je pregledao Terru i veoma se pohvalno izrazio i o sadržaju i o vizuelnom izgledu fanzina.

A sada jedna mala anegdota. Kada sam otvorio knjigu i zamolio gospodina Suvina da se potpiše na prvoj strani on mi je rekao:’’Znate Filipe još davno mi je rekao moj dobri prijatelj Krleža da se knjiga potpisuje na sledećoj strani jer se ova greškom ili slučajno može iscepati’’. Poenta je u tome što je on to tako nonšalantno i opušteno rekao da smo Tika i ja uvideli veličinu čoveka koji je imao veliki broj susreta i poznanstava i prijateljstava sa brojnim poznatim ličnostima i koji je za života i sam postao legendarna ličnost. Suvin ima 82 godine ali je krepak , društven i u veoma dobroj psiho fizičkoj kondiciji što je i dokazao pošto je održao predavanje na engleskom jeziku ,a u diskusiji koja se kasnije odvijala govorio je na perfektnom hrvatskom jeziku iako već odavno ne živi u Hrvatskoj. U kraćem razgovoru posle predavanja poklona i slikanja gospodin Suvin nam je dao i nekoliko saveta kako da nastavimo sa radom i njegova podrška i iskrene reči su nam dale inspiraciju i ohrabrenje tako da smo već u junu pokrenuli i novu ediciju: ’’SF PORTAL’’(biblioteka naučne fantastike), tako da smo trenutno jedini na naučnofantastičnoj sceni Srbije koji izdajemo dva fanzina.

Filipović Svetislav-Filip
Osnivač i predsednik udruženja građana Fanovi naučne fantastike SCI&FI iz Beograda