Alfa 3.0 ce u sebi imati ceo jedan planetarni sistem. Spaceship flying, FPS on foot gameplay, FPS zero-G in space, sletanje na planete, i sve to u full online okruzenju sa 50tak igraca po svakom shardu, i mogucnoscu za solo/coop igranje raznoraznih misija, trgovine, ratovanja, cega sve ne. Prave online world, i sa ovim alfa release-ovima lagano dodaju sve vise gameplay sistem na kojima dugo rade [alfa 2 je pokrila svemir, bez sletanja na planete i sa pocetnim coop/multi-crew resenjima].
A da li ce progres biti prenet, to je nebitno ako igra ponudi dobar "systemic/emergent" gameplay u kojem svasta moze da se desi, pa sami igraci da se secaju svoju ludih avantura. Na primer, ma koliko mission contenta bilo u igri, mene bi odusevilo da samo dozivim da gusari iznenada boarduju moj spaceship i da moram da se prepucavam sa njima unutar mog broda, ili da na povrsini nekog meseca pronadjen parkiran neciji brod [u SC-u, pozicije svega se pamte i igra prati "ownersip" svega, pa ima razlike da li si kupio nesto, nasao napusteno ili ukrao]. SC je living world, i sa svakom alfom svet postaje veci i detaljniji.
Mada primarno ja cekam singleplayer kampanju, a online deo planiram da overim.
Inace, u 22h je main prezentacija sa Chris Robertsom. Jos malo.