Vidi, DieHard, ocigledno si ti nalozen na projekat, to je u redu. Moras da shvatis da ovde niko nije PROTIV igre - mislim da bi svi voleli da igra bude super. Pa ko ne bi? Ali stvari trenutno nisu bas sigurne - meni deluje sve malo klimavo.
Ako uspeju - pa makar bilo i 2020 i naprave ultimativnu space igru - super. Ali ako failuju - a koliko fanovi bili ubedjeni - postoji sansa da failuju, onda cemo biti svi malo razocarani, posto svi prizeljkujemo dobru space sim igru. Elita postoji, ali mislim da i sa njom, na trzistu fali spaceship igara. Ja bih voleo jednu gde mogu vise da pucam, ili imam jasniju pricu, neko vise voli sandbox igre - svakako svi pozdravljamo sve nove naslove tog tipa.
No Man's Sky je lose prosao, nije bas zabavna igra (ja sam potpuno odustao od igranja - ne mogu, jednostavno) i voleli bi jos jednu dobru spacesim igru, sto je Chris Roberts i obecao. Pre nego sto je poceo da pravi raznorazne module.
Iskreno - a nadam se da gresim - ja ovde vidim falinku crowdfundovanih projekata. S jedne strane, izdavaci i investitori retko kad doprinesu kvalitetu neke igre, ali imaju i pozitivnu stranu: fokus i rokovi. Nekada je potrebno da ti neko stavi ogranicenja i da ti neko usmerenje. Naravno, nerealni rokovi, nerealna ocekivanja investitora, zelja za brzom zaradom cesto stvara lose proizvode - ali mislim da se desava i obrnuto. Chris je odjednom dobio puno para i potpunu slobodu da radi s njima sta hoce i onda je, pretpostavljam, pomislio "wow.... ja hocu da pravim i FPS i da ubacim glumce i da napravim najvecu igru ikad, i zelim da sve bude vece od zivota, posto sam vizionar i genije" - ali ovaj put nije bilo investitora/izdavaca da mu kaze: "Kris, jesi ti pametan i sve, ali to mora da izadje do narednog bozica, i hajde da se ne zanosimo previse". Mislim - sta je sledece - hoce li pozeleti i strategiju da pravi od toga? Evo, ja mogu da zamislim kako bi bilo cool da imas RTS sa svemirskim brodovima i da neko daje komande iz baze a onda igraci to izvrsavaju iz brodova ili u FPS misijama.... A kada smo kod toga, sto ne bi imali i malo 4X elemenata tipa Master of Orion....
Po mom iskustvu - fokus daje kvalitet. Fokusiranje na manju igru sa trudom da bude sto bolja je cesto pametniji pristup nego pravljenje vece igre sa sto vise features-a. Sad, to je mozda stvar i ukusa: ja sam u svemu voleo manje kolicinski stvari sa vise paznje usmerene prema detaljima, neko voli obrnuto. Ali cak i da volim da nesto bude ogromno - nekako - ako mi se igra FPS, zelim FPS. Zelim pusku i nisan. Necu svemirske brodove. A ako mi se leti u svemirskom brodu, zelim prostranstvo, galaksije i heat-seaking missiles. Iako volim i FPS-ove i spacesim igre, nekim danima bih da igram jedno, nekim danima drugo - a ne secam se da mi se ikada igralo i jedno i drugo.
Sve to mi deluje neubedljivo. Opet, mozda gresim i garantujem ti da niko ovde ne prizeljkuje da projekat propadne samo da bi rekli "told you so". Naprotiv - ja mislim da bi i Relja i Csipa prvi voleli da igra bude fantasticna. A ni ja ne bih imao nista protiv. I meni je drago da ti imas poverenja u projekat i da navodis razloge zasto ce da dobro prodje - nazalost, ti razlozi mi bas nisu uverljivi. Ali hej, ko zna, mozda ispadne sve sjajno. Samo nemoj da emotivno reagujes kada se malo zezamo oko svega - posto ima razloga za to. Bar ovako kad gledas sa strane, kao neko ko nije emotivno investiran u sve to.
P.S. Nebitno za samu igru, ali da sam ja glavni u ovakvom jednom projektu, bilo bi mi malo neprijatno da svi zaposleni stalno govore "Uz Ivanovo vodjstvo" i "Ispunicemo Ivanovu viziju". Malo mi je to asshole momenat.