Igrao sam jutros Death Stranding - i uzivao sam. Kao sto sam i ocekivao, Kojimino ime se pominje 6 puta na pocetku igre. Ono sto mi je zbunjujuce, pak, je sto se naslov igre prikaze dvaput (triput, ako se racuna meni). Znaci, krenula igra, bio naslov Death Stranding, onda neko vreme trajala igra i onda opet isao naslov Death Stranding

Nije lose, nego mi samo cudno

Sto se tice same igre, zanimljiva je za sad. Da se razumemo, igrao sam oko sat vremena i mislim da je od toga 40 minuta otislo na sinematike

Ali, nije mi to smetalo - posto jesu zanimljivi. Ono, nije mi bilo dosadno. Sama prica ima neverovatan broj uvrnuto-blesavo-izmisljenih stvari po sekundu gde izgleda maltene kao da je svaka treca rec izmisljena, a od njih, svaka druga kao da ne prati bas pravila jezika najbolje. “You’ve got DOOMS!” (Imas.... prokletstvo u mnozini?) ili lik koji se zove Die-Hardman (erm.... zeznuo je i Mladena. I zasto je die-hard odvojeno crticom a hard i man jedna rec?) Itd. Stvarno imam osecaj da Japanci kad prave igre, biraju reci po tome kako im zvuce, ne po tome sta znace i da li imaju smisla. Tipa, da predmet u jednini nazovu glagolom u infinitivu u mnozini - kao, Drinkings. Uprkos tome, za sad je zanimljiv svet i neke scene ozbiljno zalaze u teritoriju visoke umetnosti - cak i ako mislim da previse weird momenata pokusavaju da uguraju na premalo prostora. Treba uvesti jedinice WPS - weird per second i WPM2 - weird per square meter - da bi DS mogao da ima oba na Max.
Igra svakako sjajno izgleda, a ono sto me najvise fascinira je HUD i interfejs, koji je dizajniran i animiran fantasticno.
Uglavnom, jedva cekam da nastavim veceras - a koliko ce me drzati, videcemo.
Dolazimo i do poslednje stavke, mozda najvaznije - a to je:
da li je igra za Acu ili Shift+Delete? Odgovor je: ne znam. Prepuna je japanskih nebuloza koje Aca ne voli, a s druge strane, deluje vise kao zapadna igra i stvarno je mastovita i lepo uradjena sto Aca voli. Videcemo u kom smeru ce se stvari razvijati, kako budem dalje igrao.