Ono sta mene privlaci kod Trek-a je filozofija. Ne istrazivanje - istrazivanje jako lepo zvuci i naizgled su sve stare Trek serije vezane za to (Enterprajz otkriva nove svetove) - ali zapravo je filozofija i ideologija to sto je interesantno. Nasli su svet u kome se svaki zlocin kaznjava smrcu, Kraser je osudjen na smrt - i onda kako resiti taj problem a ne prekrsiti prime directive? Meni je ovo jedan od najboljih primera sta Trek treba da bude. Iako mi nije najbolja epizoda, odlicno ilustruje sta je zanimljivo: ne to sto je nov, neobican svet u pitanju - vec dilema. Igra na one ljudske emocije "sta bi radio kada bi morao da biras izmedju dva nemoguca izbora" i slicno. Ili oni vanzemaljci sto su navuceni na drogu. Ili - licno moja najomiljenija epizoda u Star Treku - ono kada Data treba da ubedi tvrdoglave koloniste da moraju da se isele zato sto dolazi vanzemaljska flota da ih unisti.
Primeri tri fenomenalne epizode. I nećeš dobiti ništa slično ovde. Osim ako ne grešim naravno. To su filozofske priče. Razlika između te i "ljudske drame" je suptilna, ali meni bitna. Naravno da je ljudska drama, jer Pikard treba da odluči da li da spasi Krašera i prekrši primarnu direktivu. Data mora da natera ljude da napuste svoje domove i istoriju jer ih u suprotnom čeka potpuno uništenje.
- "My grandfather was buried on that hill!"
- "Who's gonna be left to burry you?"
Fenomenalno. Naravno da te priče nisu zanimljve bez ljudske drame u njima. Ali ono što ćemo ovde dobiti, i što generalno dobijamo i od ovih poslednjih filmova su samo te ljudske drame i akcija, a ništa od filozofije i dilema.
Jedino sto ja mislim da tu pricu jednako mogu da pricaju i 10 godina pre Kirka i 500 godina nakon i sto
Mogu naravno. Samo što je neistražena budućnost prirodnije tlo za to od poznate prošlosti. Zato mislim da ta odluka u koji vremenski period da smeste seriju na neki način najavljuje kakve priče nameravaju da pričaju.
Mislim da ja jednostavno imam problem sa prequelima. Nekako uvek ispadne da nisu znali šta dalje pa ajde da od nečega što je onako sporedno pomenuto u ranijim nastavcima naprave film - seriju. Oduvek smo želeli da vidimo kako su Klingonci prvi put napali Federaciju. No we fucking didn't. It's just history, move on.
mislim da bi se u nekom jos novijem Star Treku cak vise udaljili od tih filozofskih dilema. Napravili bi jeftinu sapunicu tipa Voyager gde bi bilo malo jeftinih efekata, providnih negativaca i vecina price bi se svodila na medjuljudske sapunica odnose - ko bi koga da muva, ko koga ne voli, itd.
Ne znam zašto to misliš. Kao što sam i gore napisao. Može i jedno i drugo da se uradi i u jednom i u drugom vremenskom periodu. Meni eto neistražena budućnost deluje kao pogodnije tlo za filozofske rasprave, nove neotkrivene rase i sl. Ovo mi više vuče na ono što sad rade sa Star Wars-om. U nedostatku ideja za dalje, ajde da snimimo o Han Solovim avanturama kada je dobio Milenijumski Soko. Baš smo svi goreli da znamo. A posle toga, baš da vidimo kako je Čubaka živeo pre nego što je upoznao Soloa... 15 episodes limited series.
To je ceđenje starog materijala. Ne interesuje me kako je Federacija nastala, kako je izgledao prvi rat sa Klingoncima, ko je zapravo bio kriv za napad na Kitomor i kako je Kirk pobedio Kobajaši Maru test. Hoću nešto novo i neistraženo.
Evo, na primer, zamisli da zele da istrazuju situaciju u kojoj neki Tramp dodje na celo Federacije. Ovde - posto znamo sta ce da bude na kraju - nekako bi tema bila zanimljivija.
Neću ni to. Neću mračniju verziju Star Treka, kao što ni ti nećeš Mac sa instaliranim Linuxom. Star Trek je brend sa svojim mirisom i ukusom. Ako nešto reklamiraš kao Star Trek, daj mi Star Trek. Ne treba mi distropija, politička kriza i sl. Ja u isto vreme tražim novo, a da uz to look and feel ostane isti. Dakle, nove teme, ispričane poznatim mehanizmima.
But that's just me.
...Ja nisam imao utisak da ST price nisu "ljudske" - upravo suprotno, ti neuobicajeni uslovi su vrlo cesto bili postava za to da se istrazuje sta "ljudsko" zapravo znaci, tako da cak i kada se oslanja na klasicni anticki/sekspirovski zaplet, daje novu perspektivu (vidi Spok/Data, ili epizode tipa "Darmok").
Gore sam na ovo isto odgovorio Ivanu. Da, ljudska drama je neophodan element. Bilo bi dosadno da se samo neko pojavi pred ekranom i ispriča nam koja je filozofska dilema. Ali mora da bude te veće priče, flip of perspective). Nisu sve filozofske teme vezane za civilizacije. Neke se vrte i oko osoba. Kao što si i sam primetio, oko Date i Spoka i sl. Mislim da je TNG imao fin miks tih velikih dilema i ličnih priča.