Jasan mi je deo oko embeda u projekat. Embedujem stvari stalno. Ali mi je i dalje maglovito kako da nađem baš onu teksturu koja mi treba, a kupio sam je pre godinu ipo dana i ne sećam se kako se zove. Ono, sada ne moram da se sećam, imam teksture u textures folderu, wood, metal, grunge... ali sad recimo da hoću baš tu neku teksturu drveta a nema imena fajla, kako bih je našao da je učitam u 3D program?
Jasno je meni kako search radi i kako ne moramo više da se _toliko_ vezujemo za hijerhiju, ali search i dalje često ne daje ono što sam tražio. Moje sećanje je loše, možda nisam kupio teksturu pre godinu ipo dana, možda sam je kupio pre pet godina? Mogu sat vremena da pretražujem po raznim kriterijumima koje sam ja pogrešio. Ali znam da ću je naći u textures/wood odmah.
Pazi, neki kriterijum pretrage mora postojati. U tvom slucaju je folder koji se zove "Wood" i smesten je u folderu koji se zove "Textures". Umesto toga, mogao bi da imas tagove. Ili datum. Ili neki AI sistem (zvuci fensi, ali nije to toliko nemoguce - mislim, ja kada otvorim Photos app i otkucam "tree", i moj Mac i moj iPhone sami nadju sve fotke sa drvecem na njima, a slicno radi i Google Photos).
Ono sto Atila pokusava da kaze - sa trenutnim sistemom organizacije - nikako ne mozes da radis bez fajlova i bez Total Commandera. Ali to ne znaci da je taj sistem organizacije najbolji za 21. vek.
Dacu ti primer: ja koristim puno slika za reference, crteza, ilustracija, itd. Nekada sam ih drzao po folderima. Danas su svi u notes u Evernote. Pretrazujem ih na puno nacina: kao prvo, imam dobar sistem tagova, koji je bolji od fajlova zato sto jedan fajl moze da bude vise stvari. Na primer, neka ilustracija je i referenca za crteze, i za boje, i za enviroment i za karaktere. Pre bih morao da imam 4 foldera i u svakome kopuju te slike - a sada samo stavim 4 taga na fajl. Dalje, pretrazujem po datumu, ako se secam da je slika dodata u, recimo, poslednjih mesec dana. Potom pretrazujem po kljucnim recima, ako se secam imena autora ili ako znam neku od reci u beleskama koje sam napisao. Konacno, Evernote radi OCR trace svake slike i vrlo lepo prepoznaje tekst na slikama, ako otkucam X-Men, pronacice mi korice X-Men stripova. Sve je to bolje od file sistema, ali podrazumeva da sam stavljao tagove, pisao komentare, itd. Pored toga, postoje i raznorazna pomagala, mnogi organizatori slika imaju pretrazivanje po boji, recimo.
Sto se tice deljenja, tu isto imam brojne opcije bolje od toga da sam kopiram fajl u mail ili na USB flash, itd.
Odmah da kazem - sve to podrazumeva i to da se osobe kojima saljes ne oslanjaju na fajl sistem, podrazumeva da sam reorganizujes svoj materijal na drugi nacin, itd. itd. Sve to je sad nezgodno i ja ti nikad ne bih savetovao da batalis svoje fajlove sutra. Ali sam svestan da ovaj nacin rada necemo koristiti doveka.
Na neki nacin, ovo me podseca na unwrap. Nekada si radio unwrap rucno, poligon po poligon. Potom su dosli programi koji omogucavaju da ti iscrtas otprilike linije i seam-ove po objektu i on sam generise unwrap po tome. Pa su dosli 3D Coat i Polypaint u Zbrushu koji maltene rade bez unwrapa. Jos uvek se unwrap koristi, ali verujem da cemo za 5 godina, recimo, potpuno prestati da se opterecujemo time. Tako je i sa fajlovima - prvo nisi mogao uopste da radis bez njih, sada imamo sisteme koji te fajlove maskiraju a sutra ce sve to funkcionisati bez celog koncepta fajla. Postojace samo podaci na disku i nacini pristupa tim podacima po raznim kriterijumima. Jos jednom, to ne znaci da sad ti treba da prestanes da koristis TC. Ali znaci to da nam ne treba bolji TC od TC, vec nam treba skroz drugaciji nacin razmisljanja, posto ovaj nije bas prilagodjen danasnjici.